vitamines

Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende vitamines binnen te krijgen, anders wordt je (sneller) ziek. Mede daarom slikken mensen vitaminesupplementen. Logisch toch? Want vitamines zijn gezond. Zeker! Maar in supplementen zit vaak een te grote hoeveelheid, wat weer niet altijd even goed is. Daarnaast zijn er veel soorten vitamines die voor verschillende lichamelijke processen belangrijk zijn en hoeven niet alle vitamines hoeven dagelijks aangevuld te worden. In dit artikel bespreken we vitamines zijn en wat vitaminesupplementen voor jou kunnen betekenen.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn chemische verbindingen die het lichaam nodig heeft om te groeien, te herstellen en om goed functioneren. De meeste vitamines kan het lichaam echter niet zelf maken en moeten dus worden opgenomen uit voeding of supplementen.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten vitamines: vetoplosbare en wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zijn A, D, E en K. Die kan het lichaam langer vasthouden. De wateroplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C. Je lichaam kan deze stoffen niet goed vasthouden en daarom moet je ze dagelijks aanvullen.

Vitamine overzicht

 • Vitamine A: is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Ook jouw haar, huid en ogen werken beter als je voldoende vitamine binnenkrijgt. Vis, lever, margarine en wortels zijn voedselsoorten rijk aan vitamine A.
 • Vitamine B1: Belangrijk voor de energiehuishouding. Het zorgt namelijk voor de verbranding van koolhydraten, wat jouw energie geeft gedurende de dag. Het zit vooral in varkensvlees, graanproducten en peulvruchten.
 • Vitamine B2: is belangrijk voor een goede spijsvertering en zit in veel voedsel zoals: melkproducten, vlees, groente, fruit en graanproducten.
 • Vitamine B3: is belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel. Goede bronnen voor vitamine B3 zijn vlees, vis, noten, graanproducten, groente en fruit.
 • Vitamine B5: belangrijk voor de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Komt in bijna alle soorten voedsel voor.
 • Vitamine B6: heeft als voornaamste functie om de spijsvertering te ondersteunen, maar is ook belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. B6 zit in vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappels en volkoren producten.
 • Vitamine B8: ondersteund de aanmaak van vetzuren die belangrijk zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. B8 zit voornamelijk in eieren, melk, soja, noten en chocolade
 • Vitamine B11: ook wel foliumzuur genoemd. Speelt een belangrijke rol in de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.
 • Vitamine B12: speelt een rol in de productie van rode bloedcellen en is belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel. B12 vind je uitsluitend terug in dierlijke producten zoals vlees en zuivel.
 • Vitamine C: goed voor de weerstand en belangrijk voor jouw energielevels. Komt veel voor in citrusvruchten, paprika, kiwi’s en andere soorten fruit.
 • Vitamine D: haal je uit zuivel, vette vis en is toegevoegd aan margarine. De belangrijkste bron is echter de zon! De huid kan vitamine D aanmaken door de zon.
 • Vitamine E: houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Zit vooral in noten, plantaardige oliën en graanproducten.
 • Vitamine K: maken bacteriën aan in de dikke darm en kan je verder uit broccoli en spinazie halen. Het is belangrijk voor bloedstolling.

Supplementen do’s en don’ts

Vitaminesupplementen kunnen een goede aanvulling zijn, omdat het vaak moeilijk is om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines te komen. Vandaar deze do’s and don’ts om effectief en verantwoord supplementen te gebruiken.

Do’s:

 • Pas jouw supplementen aan op jouw dieet. Gebruik de juiste vitamines die jij tekort komt in jouw dieet. Eet jij bijvoorbeeld nooit vis, dan kun je de goede vetten en vitamines aanvullen met visolie capsules.
 • Over de 50, geef je borstvoeding of heb je een donkere huid? Dan is een vitamine D-supplement aan te raden, helemaal in de maanden met weinig zonlicht!
 • Let op met supplementen als je rookt of medicijnen gebruikt. Sommige vitaminesupplementen gaan bijvoorbeeld niet samen met bloedverdunners of verhogen het risico op rook gerelateerde ziektes.
 • Neem supplementen tijdens het eten. De maagsappen die vrijkomen tijdens het eten verbeteren de opname van de voedingsstoffen
 • Slik extra vitamine C als je vaak verkouden bent, weinig energie hebt of wondjes slecht genezen.

Don’ts

 • Neem geen supplementen met een kop koffie of thee. Dit kan de effectiviteit van de vitamines beïnvloeden, omdat de opnamecapaciteit wordt verminderd door stoffen als cafeïne en tannine.
 • Neem geen dubbele dosis als je er één n bent vergeten! Jouw lichaam kan dit ten eerste toch niet opnemen. Daarnaast kan dit ook schadelijk zijn.
 • Vervang voedsel niet door vitaminen supplementen, de term supplement zegt het al!
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!