NiceDay blog: Voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk voor je geestelijke en lichamelijk gezondheid. Sommige mensen hebben niet geleerd om goed voor zichzelf te zorgen. Ze hebben dit bijvoorbeeld niet of nauwelijks meegekregen in hun opvoeding en hebben nooit deze ontwikkeling doorgemaakt. Zelfzorg is wel super belangrijk! Het zorgt er namelijk voor dat je gezond en vitaal blijft, dat je weet wat je nodig hebt en dat je er voor anderen kunt zijn zonder jezelf voorbij te lopen. Wil jij dit ook? Lees dan verder! 

Zelfzorg kun je leren

Wil jij beter voor jezelf zorgen? Probeer dan eens aandacht te geven aan de volgende vier elementen: 

1) Koester jezelf

Jezelf koesteren is een vorm van voor jezelf zorgen. Dit bestaat uit jezelf op de eerste plek te zetten, door bijvoorbeeld vaker nee te zeggen tegen dingen waar je je niet goed bij voelt of vaker om hulp te durven vragen, omdat dit je het gevoel geeft dat je niet alles alleen hoeft te doen. Het uitspreken van positieve affirmaties richting jezelf kan hier ook bij helpen, bijvoorbeeld: “ik ben goed genoeg”. Het is daarnaast belangrijk om fysiek goed voor jezelf zorgen, door gezond te eten, aandacht te besteden aan voldoende bewegen zoals sport of yoga, en regelmatig de tijd te nemen om te rusten en te ontspannen. Daarnaast is het handig om te weten van jezelf waar je van houdt en waar je niet van houdt. Dit kun je doen door een lijstje te maken van jouw likes en dislikes. Jouw eigen plezier voorop zetten is gezond, dus zoek jouw “likes” eens wat vaker op!

2) Jezelf geruststellen

We hebben vaak andere personen nodig die ons vertellen dat het goed komt. Maar hoe fijn is het als je dit zelf kunt! Het helpt als je een aantal strategieën of activiteiten achter de hand hebt waarvan je weet dat ze jou kunnen geruststellen of helpen rustig te worden. Je kunt hier een lijstje van maken (in NiceDay of op papier), zodat je daarop terug kunt vallen als je het moeilijk hebt. Denk aan dingen als wandelen, lezen, een bad nemen, een vriend(in) bellen, koken, je huis opruimen, etc. Voor meer ideeën kun je deze blog lezen.

3) Verbeter je zelfdiscipline

Een andere vorm van voor jezelf zorgen is het vergroten van je zelfdiscipline. Weten dat je jezelf ergens toe kan aanzetten, ook al heb je er niet per se zin in, is goed voor jezelf. Maar ook andersom; iets niet doen terwijl je het eigenlijk wel zou moeten doen, is goed voor je. Het vergroot je doorzettingsvermogen en zelfwaardering. Je kunt dit oefenen door bijvoorbeeld elke dag 2 dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, en 2 dingen niet te doen die je eigenlijk wel zou moeten doen. 

4) Zelfcompassie ontwikkelen

Als vierde element is het belangrijk om zelfcompassie te ontwikkelen, om minder streng voor jezelf te zijn. Over zelfcompassie lees je meer in deze blog, maar samengevat betekent zelfcompassie dat je tegenover jezelf net zo aardig bent als tegenover anderen. Je wordt je bewust van jouw strenge stem en probeert en niet-oordelende houding aan te nemen. Dit kun je bijna zien als een gesprek met jezelf, een soort intern dialoog. In dit dialoog bekijk je een situatie waarover je streng was tegen jezelf, maar dan zonder oordeel. Je stelt vast wat jouw fout en was en wat die van een ander of van de omstandigheden was, wat je anders zou doen in de toekomst, en bepaalt wat je hebt geleerd voor een volgende keer, zodat je de situatie achter je kan laten. Het is belangrijk dat je jezelf toestaat om mens te zijn. En ieder mens maakt fouten. Jij dus ook, en dat is oké.

Met het beoefenen van deze vier elementen, leer jij beter voor jezelf te zorgen. Jij bent namelijk belangrijk!

Self-care is giving the world the best of you, instead of what’s left of you.
– Katie Reed

NiceDay acties

Schijf op in je dagboek wanneer jij goed voor jezelf hebt gezorgd en wanneer je dat misschien iets beter had kunnen doen. Zo krijg je meer inzicht in jouw leerproces richting zelfzorg.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!