Stress: een veel voorkomend woord in de huidige samenleving. Je hoort altijd maar de vervelende effecten van stress en wat het allemaal wel niet kan veroorzaken. Wat er vaak wordt vergeten, is dat er meerdere vormen van stress zijn. Zo kun je positieve stress onderscheiden van negatieve stress, maar ook onderling bestaan hierin verschillende vormen van stress. In dit artikel lees je welke verschillende vormen van stress er zijn, en welke vormen daadwerkelijk slecht en welke goed voor je (kunnen) zijn.

Don’t stress, it’s positive stress!

Laten we eerst maar beginnen met de positieve vormen van stress. Deze vorm van stress heeft een persoon in zijn leven nodig: het zorgt ervoor dat het lichaam in een juiste staat van paraatheid gesteld wordt om optimaal te kunnen presteren.

Denk bijvoorbeeld aan de stress die je ervaart als je een belangrijke presentatie moet geven, of als je een allesbeslissende wedstrijd moet gaan spelen. Ook deze vorm van positieve stress wordt vaak als vervelende stress ervaren. Maar in feite zorgt deze vorm van stress er wel voor dat jouw lichaam paraat genoeg is om te kunnen presteren op het hoogste niveau dat mogelijk is. Denk bij de positieve soort stress bijvoorbeeld aan examenstress of sport stress.

Ook al is het heel vervelend, het is een mechanisme van je lichaam om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk beter gaat presteren.

Ik ga op vakantie en ik neem mee: vakantiestress

Jawel, iedereen heeft het wel eens meegemaakt en ervaren: vakantiestress. Iets wat je altijd ten alle tijden probeert te voorkomen, maar vrijwel nooit lukt. Want wat als je nou net wat vergeten bent waar je écht niet zonder kunt en je bent 3.000 km ver weg van huis?

Veel mensen hebben er last van. Het is een vorm van stress die eigenlijk uit luxe optreedt, maar er wel een ‘’beetje bij hoort’’. Des te lekkerder het is als je dan ook heerlijk op je vakantiebestemming bent aangekomen en je niets bent vergeten.

Negatieve stress

Maar naast vormen van positieve stress, zijn er ook vormen van negatieve stress, die ook daadwerkelijk negatieve gevolgen voor jou als persoon kunnen hebben. Negatieve stress is een vorm van stress waar je als persoon zelf meestal weinig tot niets aan kunt doen (althans, dat denk je in eerste instantie). Denk hierbij aan toegenomen werkdruk, financiële stress of relatiestress.

Teveel aan deze vormen van stress kunnen zorgen voor chronische stress of zelfs een burn-out veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je deze vormen van stress op tijd weet te ontdekken, zodat je er wat aan kunt doen.

Meer weten over negatieve en positieve stress? Lees dan dit artikel!

Ontstressen

Na al dat gepraat over verschillende vormen van stress is het nu tijd om het over ontstressen te hebben. Dat kan ik wel even gebruiken, na al dat gepraat over gestress!

Er zijn verschillende manieren om te ontstressen. Hierbij hangt het ook van persoonlijkheid af. De ene persoon ontspant als hij of zij gaat sporten; de ander juist door op de bank neer te ploffen, zijn of haar favoriete serie aan te zetten en een warme bak thee (of koffie!) te nemen.

Een precieze manier om jou te helpen ontspannen, dat kan ik je dus niet geven. Probeer te doen wat voor jou goed voelt. Even keihard muziek draaien en mee schreeuwen? Doe het! Niets is te gek, als jij maar een NiceDay hebt ;).

NiceDay App

Het is natuurlijk mogelijk dat je moeite hebt bij het omgaan met stressvolle ervaringen, of het omgaan met enige andere vorm van stress (financieel, werk of anders gerelateerd). Je zou in dat geval een cursus ‘omgaan met stress’ kunnen volgen. Download de NiceDay app en ga samen met een coach aan de slag om jouw stress aan te pakken!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rick van Wieringen

Hi, ik ben Rick. Junior Online Marketeer bij NiceDay. Ik help om de juiste content bij de lezer te brengen. Houdt van fitness, hardlopen en gamen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!