Het is vandaag internationale dag voor vriendschappen. Deze dag is een initiatief van UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Deze dag is gebaseerd op het herkennen en waarderen van de belangen van vrienden. In gedachten nemen dat vriendschappen zorgen voor respect en er overbruggingen plaats kunnen vinden binnen gemeenschappen.

Betekenis van de internationale vriendschapsdag

De internationale dag van vriendschap staat niet alleen voor de vriendschappen tussen mensen, maar ook de relaties tussen landen worden onderhouden. De waardering tussen jou en andere personen geeft een gevoel van voldoening. Het Centraal Bureau voor Statistiek (2013) beschrijft dat mensen die elke dag sociaal contact hebben met familie en/of vrienden, aanzienlijk hoger geluksniveau hebben dan mensen die een paar keer per week contact hebben. Verder blijkt dat hecht contact als belangrijker wordt ervaren dan minder hecht contact.

Waarom vriendschappen?

Wij als mensen zijn gedreven om contacten te leggen met andere mensen. Uit onderzoek van Kovacs (2015) blijkt dat sociale contacten ondersteunen je hersenen. Met name de hoogste hersenfuncties hebben belang bij het hebben van sociale contacten. Onder de hoogte hersenfuncties vallen de executieve functies, deze zorgen voor planmatig, initiatief nemen en het zelfcorrigerend vermogen. Een voorbeeld is het maken van een afspraak met vrienden, hiervoor moet je plannen wanneer deze plaats gaat vinden maar ook waar en wat je gaat doen. Deze vaardigheden vallen dus onder de executieve functies.  Door het onderhouden van sociale contacten stimuleer je deze gebieden van je hersenen. Zoals je misschien hierboven hebt gelezen komen er bij het onderhouden van sociale contacten vrij veel hersenfuncties bij kijken. Het onderhouden van contacten is dus niet zo makkelijk als gedacht. Door veel te oefenen met het onderhouden van contacten, kun je deze hersengebieden trainen.

Tips voor het maken van vrienden

Het maken van vrienden is niet voor iedereen even makkelijk. De volgende tips kunnen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in het maken van vrienden. Probeer er voldoende tijd en aandacht voor te hebben. Het lukt niet om van de een op de andere dag vrienden te worden met iedereen. Begin met interesse tonen in een ander, hoe is de dag/week van degene verlopen? Door actie te ondernemen gaat het onderhouden van contacten soepeler dan wanneer je passief en afwachtend bent totdat iemand anders het initiatief neemt. Hou wel in je achterhoofd dat niet alle initiatief vanuit jou moet komen, maar ook van de ander.

NiceDay: plan in NiceDay een event om samen met je vrienden wat leuks te doen. Je kan aangeven hoe je je van te voren voelt. Hetzelfde kun je ook na de activiteit doen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!