splitsing van de wegen

Vriendschappen zijn belangrijk in het leven. Maar soms zit je met een vriendschap in je maag, het voelt niet meer fijn. Wanneer merk je dat een vriendschap je niet verder brengt? En wanneer is loslaten beter? Ik vertel je graag hoe je erachter komt of een vriendschap nog wel goed voor je is. 

Geen gelijkwaardige relatie

Merk je dat jij vaak degene bent die vraagt hoe het gaat met je vriend of vriendin? Ben jij telkens degene die weet wat er speelt in het leven van jouw vriend(in), maar ontvang jij geen, of in mindere mate interesse, vanuit hem of haar? Dit kan duiden op een ongelijkwaardige relatie. In een vriendschap is het belangrijk dat er een balans is tussen geven en nemen. Wanneer jij vaak degene bent die geeft en er maar weinig voor terug krijgt, kan je hier best onzeker en verdrietig van worden. 

Niet jezelf kunnen zijn

In een vriendschap is het belangrijk dat je jezelf kan zijn en dat je het gevoel hebt vrij te kunnen bewegen. Het is vervelend als je het gevoel hebt te moeten oppassen met wat je zegt en hoe je je gedraagt. Merk je aan jezelf dat je bepaalde dingen niet doet die je normaal wel zou doen? Merk je dat je je anders gedraagt? Voel je dat je jezelf moet bewijzen? Of voel je juist de druk om leuk gevonden te worden? Als je een van deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan is het verstandig om de vriendschap nader onder de loep te nemen. 

Wat kan je doen?

Hoe bekijk je je een vriendschap? En hoe weet je of een vriendschap de moeite waard is om mee door te gaan? Je kan antwoord op deze vragen krijgen door een kosten-baten analyse. Met deze methode weeg je de kosten af tegen de baten. Wat kost deze vriendschap jou? En wat krijg je ervoor terug? Geeft de vriendschap jou energie of kost het je juist energie? Creëer voor jezelf een overzicht. 

Na de analyse kun je besluiten wat je doet. Ga je in gesprek om de vriendschap nog een kans te geven? Of kun je de vriendschap beter verbreken? Een einde maken aan een vriendschap is moeilijk, vooral omdat je veel tijd en moeite in de vriendschap hebt gestoken. Maar wat als iemand je onzeker maakt of je naar beneden praat? Is het dan niet beter om jezelf in bescherming te nemen en afstand te nemen?

NiceDay app

Tip! Het dagboek in de NiceDay app is handig om de voor- en nadelen van je vriendschap op een rij te zetten. Je hoeft deze beslissing niet in 1 keer te maken. Houd over de tijd bij hoe je de vriendschap ervaart en evalueer. Voor jezelf kiezen is lastig, maar gun het jezelf!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!