Waarom continu nadenken over alles niet goed voor je is
Waarom continu nadenken over alles niet goed voor je is

Iedereen denkt wel eens teveel na over een bepaalde situatie. Maar als je een echte ‘overthinker’ bent kan het soms moeilijk zijn om jouw constante gedachtestroom tot zwijgen te laten brengen. Nadenken is goed, maar wanneer dit omslaat tot malen en piekeren kan het gevaarlijk worden. Mensen die teveel nadenken worden namelijk geplaagd door verontrustende gedachten en hun onvermogen om minder in hun hoofd te zitten kan leiden tot een constante staat van angst.

Het gevaar

De kunst van het malen en piekeren is niet alleen een overlast, uit onderzoeken is ook gebleken dat teveel nadenken een slechte invloed kan hebben op jouw gezondheid. Zo kan het constant stilstaan bij jouw tekortkomingen, fouten en problemen het risico op psychische problemen verhogen. En als jouw mentale gezondheid afneemt, neemt de neiging tot te veel nadenken toe.

Daarnaast is er uit onderzoeken ook gebleken dat ‘overthinkers’ sterk van mening zijn dat ze zichzelf helpen door constant hun problemen te analyseren. Het overanalyseren belemmert echter het vermogen om problemen op te lossen en zorgt ervoor dat je blijft stilstaan bij het probleem. En ironisch genoeg zal al dat denken je niet helpen om een betere keuze te maken.

Als je iemand bent die te veel nadenkt dan weet je waarschijnlijk ook dat je niet kan slapen als jouw geest onrustig is. Onderzoeken bevestigen dit en tonen aan dat malen en piekeren leidt tot minder uren slaap omdat je eerder geneigd bent om ‘s nachts nog eens over alles na te denken voordat je in slaap valt. Verder schaadt het ook de kwaliteit van je slaap. Je zult minder snel in een diepe slaap vallen nadat je steeds weer over hetzelfde hebt nagedacht.

Wat je eraan kan doen

  • wees ervan bewust wanneer je aan het malen en piekeren bent: je ervan bewust zijn is de eerste stap om een eind te maken aan te veel nadenken. Begin aandacht te schenken aan de manier waarop je denkt. Wanneer je merkt dat bepaalde gebeurtenissen in je hoofd zich steeds opnieuw afspelen of jij je zorgen maakt over dingen die je niet kunt beheersen, erken dan dat je gedachten niet productief zijn
  • zoek naar oplossingen: vraag jezelf af welke stappen je kunt ondernemen om van een fout te leren of een toekomstig probleem te voorkomen. In plaats van jezelf af te vragen waarom er iets is gebeurd, vraag je jezelf af wat je eraan kunt doen
  • plan tijd in voor zelf-reflectie: constant blijven piekeren over een situatie is niet productief maar een korte zelfreflectie zo nu en dan kan nuttig zijn. Nadenken over hoe je dingen anders kan aanpakken of potentiële valkuilen herkennen, zal je helpen om dingen in de toekomst beter aan te pakken

En vergeet niet: gedachten zijn maar gedachten. Jij bent jouw gedachte niet. Zie de gedachte als een wolk aan de lucht, hij zweeft rond in jouw hoofd maar gaat uiteindelijk ook weer weg.

Bron:

Happinez
Psychology Today

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!