In de Verenigde Staten en Canada is er een dag voor gereserveerd, dankbaar zijn. Dankbaarheid zorgt voor zoveel positiviteit, slechts een dag hierbij stil staan is eigenlijk niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat we helemaal niet zo dankbaar zijn: vrouwen doen het iets beter, 52 procent van de vrouwen toont regelmatig haar dankbaarheid, tegenover 44 procent van de mannen (John Templeton Foundation, 2013). Maar waarom is dankbaar zijn zo belangrijk? En hoe word je dankbaarder? We leggen het je uit.

Dankbaarheid en je gezondheid
Uit onderzoek naar karaktereigenschappen blijkt dat dankbaarheid de beste voorspeller is van mentale gezondheid (Journal of Personality, 2005). Mensen die dankbaarheid tonen zijn gelukkiger! Je wordt positiever en het zorgt voor voldoening. Het risico op een depressie verkleint en het gevoel van zelfcontrole vergroot (Harvard Medical School, n.b.). Ook heeft het effect op je fysieke gezondheid, zo bleek dat mensen met hartziektes significante vooruitgang boekten door slechts dankbaarder te zijn (American Psychological Association, 2015).

The secret to having it all, is knowing you already do.

Dankbaar worden
Dankbaar zijn zit in je karakter, sommige mensen zijn nou eenmaal dankbaarder dan anderen. Daar is niks mis mee! Maar je kan er wel wat aan doen: dankbaarheid kun je trainen. Start met meditatie en tel je zegeningen. We geven je wat tips:

#1 Toon foto’s en herinneringen
Zet een foto van jouw geliefde, zus of misschien wel je hond op je bureau. Plak de koelkast vol met mooie herinneringen en verander de achtergrond van je telefoon. Visuele beelden werken beter dan gedachtes! Meerdere keren op de dag herinnerd worden aan een persoon of moment zal je een instant gevoel van dankbaarheid geven.

#2 Schrijf een brief
Ben jij niet zo goed in schrijven? Dat is geen excuus. Je hoeft geen hoogstaande literatuur te schrijven. Sterker nog, je hoeft de brief niet eens te versturen. Als je maar begint! Het schrijven van een brief, verstuurd of niet, kan positief bijdragen aan je gevoel. Het zet je aan het denken, wat wil je schrijven en waarom wil je dat schrijven? Aan wie wil je schrijven? Komt er niemand in je op? Schrijf dan aan jezelf!

#3 Maak een lijstje
Neem vijf minuten de tijd voor het slapen gaan om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit vergroot niet alleen je dankbaarheid, maar zal ook een positief effect hebben op je slaap. Wil jij nog een stapje verder gaan? Maak dan ook ‘s ochtends een lijstje. Wat ga jij vandaag doen waar jij vanavond dankbaar voor kan zijn?

#4 Zorg voor jezelf
Je kan niet dankbaar zijn voor zegeningen als je niet gelukkig bent met jezelf. Maak tijd voor jezelf en wees in de eerste plaats dankbaar voor jezelf. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt en te denken wat je denkt. Het mooiste wat je kunt worden ben jezelf.

 

Doelen: Hoe dankbaar ben jij? Activeer het ‘Voel Doel’ en schrijf drie personen, momenten of dingen op waar jij dankbaar voor bent en waarom je daar dankbaar voor bent.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!