Waarom een doel bereiken je niet altijd gelukkig maakt
Waarom een doel bereiken je niet altijd gelukkig maakt
doelen bereiken

Het is goed om doelen te stellen in bijvoorbeeld je relatie, je therapie of je leven. Zo heb je  iets om naartoe te werken. Een stip op de horizon die richting geeft. Maar heb je ook weleens ervaren dat wanneer je dit doel behaald hebt je toch minder gelukkig blijkt, dan je had verwacht? Je hebt al je zinnen op dat ene doel gezet, maar in de realiteit valt het doel behalen toch vaak tegen. De oplossing: staar je niet alleen blind op je doelen, maar probeer je ook bewust te zijn van de weg naar het einddoel toe. Hoe je dat doet? We leggen het je hier uit!

Het behalen doelen maakt je niet altijd gelukkig

“The Arrival Fallacy” ofwel “het bedrog van de aankomst” is het geloof dat wanneer je aankomt op je bestemming, dus je doel is bereikt, je gelukkig bent. Het wordt ook wel “de illusie van geluk op de bestemming’’ genoemd. 

Je verwacht immens groot geluk bij aankomst! Maar helaas, dit is zelden het geval. Aankomen bij je doel maakt je zelden zo gelukkig als je had verwacht. En je hebt waarschijnlijk ook niet echt genoten van de stappen die je hebt gezet op de weg ernaartoe. 

Dit betekent niet dat doelen je niet gelukkig maken. Want het hebben van doelen is juist hetgeen wat je gelukkig maakt, niet alleen het behalen van het doel. Het hebben van doelen geeft een gevoel dat we op reis zijn, groeien en onszelf verbeteren. 

Doelen geven nog meer doelen

Omdat je naar je doel toe werkt ben je, tegen de tijd dat je jouw bestemming hebt bereikt, al gewend aan je nieuwe situatie. Ook brengt de aankomst vaak weer nieuwe dingen met zich mee. Dingen waar je geen rekening mee hebt gehouden. Het krijgen van een baby bijvoorbeeld brengt slapeloze nachten en poepluiers met zich mee.

Een ander voorbeeld is het behalen van jouw behandeldoelen. Je werkt hard om jouw doelen te bereiken, maar wanneer je ze bereikt hebt, zijn er eigenlijk weer nieuwe stappen die je wil zetten. Of het beseft dat je er nog veel te bereiken valt. Dit brengt meer emoties met zich mee dan alleen maar geluk of blijdschap. Een doel behalen onthult vaak nog meer uitdagende doelen. 

De oplossing

Het is gemakkelijk om constant bezig te zijn met de toekomst en te dagdromen over een toekomst waarin je getrouwd bent, een baby hebt, of eindelijk gewicht bent verloren. Maar hetgeen wat je gelukkiger kan maken, is proberen te genieten van dit moment. Plezier te halen uit de groei richting jouw doel. Dit betekent niet dat we geen doelen meer moeten stellen of behalen. Het betekent wel dat het doel niet belangrijker is dan de groei richting dit doel.

Hoe dan? 

Door aanwezig te zijn in het nu, op dit moment! Deze oplossing klinkt simpel, maar kan best een uitdaging zijn. Zeker wanneer je het moeilijk hebt. Hier zijn drie tips: 

  1. Probeer eens mindfulness of meditatie om jouw aandacht op het nu te richten. Hier vind je een korte oefening van 3 minuten. 
  2. Geniet onderweg naar je doelen. Focus je op wat je waarneemt met je zintuigen. Wat zie/hoor/ruik/voel je?
  3. Schrijf in je NiceDay dagboek welke stappen jij vandaag hebt gezet richting jouw doel. Hoe klein deze ook lijken. Sta stil bij jouw stappen. 
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!