Waarom intuïtief eten goed is voor je
Waarom intuïtief eten goed is voor je
vrouw-pizza-intuïtief-eten

Bijhouden wat je eet op een dag (in een app) wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek want deze informatie geeft je waardevolle inzichten. Je krijgt zo bijvoorbeeld beter inzicht in wat je op een dag eet en hoeveel hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën je al binnen hebt gekregen. Het tracken van je voeding kan ook doorslaan in een obsessie. Hoe kunnen we tegenwoordig nog een ontspannen relatie met voeding hebben als we ook nog eens rekening moeten houden met van alles? Het antwoord: intuïtief eten.

Intuïtief eten

Bij intuïtief eten eet je op basis van honger en verzadiging. Dit betekent dat je eet wanneer je lichaam erom vraagt. Je sluit hierbij geen voedingsproducten uit, zoals wel het geval is bij ‘rigide’ eten. Ook ben je bij intuïtief eten niet bezig met het tellen van calorieën of het tellen van je macronutriënten, voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam (eiwitten, vetten en koolhydraten).

Uit recent onderzoek van The Ohio State University is gebleken dat intuïtief eten gekoppeld is aan het hebben van een stabiel gewicht. Rigide eten (eten met beperkingen) wordt juist gekoppeld aan het hebben van een schommelend gewicht. Een ander onderzoek van The Ohio State University wijst uit dat intuïtief eten zorgt voor minder psychologische problemen, een hoger aanpassingsvermogen en een lager BMI ten opzichte van gecontroleerd eten.

Hoe eet je intuïtief?

Aanvoelen wanneer je honger hebt klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet voor iedereen. Want laten we eerlijk zijn, hoe verleidelijk is het om een stuk taart te nemen als er op kantoor (voor de 10de keer in een maand) iets te vieren is, ook als je geen honger meer hebt… Leren eten op basis van honger en verzadiging kan enige tijd kosten. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

 1. Eet alleen als je wilt eten
  Probeer te eten wanneer je honger hebt en niet wanneer je ‘hoort’ te eten zoals tijdens de lunch om 12:00 wanneer iedereen op kantoor naar de keuken rent. Als dit betekent dat je een keer een maaltijd meer of minder eet, dan is dat prima.
 2. Eet bewust
  Food is friend, dus neem er tijd voor. Focus je op wat je eet, drink tussendoor water en neem de tijd om goed te kauwen. Zo geniet je van je eten.
 3. Vraag je af waarom je iets eet
  Stel jezelf voor je iets eet kort de vraag ‘waarom ga ik dit eten’. Op deze manier sta je stil bij je motivatie. Heb je honger? Eet dan iets voedzaams, zodat je daarna geen honger meer hebt. Heb je zin in iets lekkers? Iets zoets? Eet en geniet dan van iets waar je zin in hebt. Probeer vooral te eten wanneer je lichaam aangeeft dat nodig te hebben, daar is eten tenslotte voor bedoeld.
 4. Luister naar je lichaam
  Luisteren naar je lichaam kan best lastig zijn, want je lichaam zegt niet “hallo brein, ik heb nu zin in een lekker stuk biefstuk want je lichaam heeft ijzertekort en door die biefstuk kunnen wij onze ijzervoorraad aanvullen”. Je kunt wel signalen opvangen, zoals weinig energie hebben, het knorren van je maag of je misschien zelfs duizelig voelen. Neem de tijd om je lichaam te leren kennen en de bijbehorende signalen te herkennen.

Geniet van je eten

Intuïtief eten is natuurlijk geen vrijbrief om alles naar binnen te werken omdat je daar ‘behoefte’ aan hebt. In principe mag je bij intuïtief eten alles eten en sluit je geen producten uit wat wel het geval is bij rigide eten. Je eet wel om te genieten en om goed voor je lichaam en jezelf te zorgen.

Disclaimer: als jij problemen hebt met eten of een eetstoornis hebt, zorg er dan wel voor dat je voldoende eet ondanks dat je gevoel zegt dat je geen honger hebt.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!