Waarom is het voor ons zo belangrijk ‘speciaal’ te zijn?
Waarom is het voor ons zo belangrijk ‘speciaal’ te zijn?

We willen allemaal speciaal zijn, want ‘gewoon zijn’ is maar saai. Toch valt er winst te halen in gewoon, gewoon zijn. In het boek ‘The courage to be disliked; How to free yourself, change your life and achieve real happiness’ (2019), uitgegeven door Allen & Unwin, bieden Ichiro Kishimi en Fumitake Koga handvatten bij het ontwikkelen van de moed te veranderen zonder focus op wat anderen vinden of van je denken. Daarnaast gaan ze in op hoe belemmeringen los te laten die ons weerhouden van echt gelukkig te zijn.

Wat is er mis met ‘speciaal’ zijn?

In principe is er niets mis met ‘speciaal’ zijn’, maar streven naar perfectie (de allerbeste versie van jezelf) kan ervoor zorgen dat je naar een onhaalbaar doel streeft. Wanneer we dit doel dan niet behalen, zal het verlangen om een betere versie van jezelf te zijn omslaan naar het idee dat je gefaald hebt. Dit zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat je je ongelukkig voelt.

Gewoon en gelukkig zijn: hoe doe je dat?

Zelfacceptatie is een belangrijke eerste stap. Als het je lukt de moed op te brengen niet speciaal te hoeven zijn, verandert daarmee direct jouw kijk op de wereld. Er hoeft dan niets meer anders en er valt een last van je schouders. Je bent niet langer bezig met continu verbeteringen aan jezelf doorvoeren, op zoek naar de volgende berg om te beklimmen nee, je kan gewoon zijn. Soms lukt iets niet zoals je van te voren had bedacht of kom je erachter dat je niet goed bent in iets. Maar meer dan je best kan je niet doen en dat is ook genoeg!

Je kijk op het leven

Ichiro Kishimi en Fumitake Koga stellen ook dat, om gewoon en gelukkig te zijn, je een andere kijk op het leven nodig hebt. We hebben geleerd dat het leven een lijn is, je leeft van doel tot doel tot het moment van vertrek, de dood. In dit beeld zijn we voortdurend onderweg.

Maar, het leven is geen lijn, het bestaat uit een verzameling aan momenten, het hier en nu. Toekomst en verleden bestaan niet. Als ons leven een lijn zou zijn dan is planning van het leven een goede optie. Aan een verzameling momenten hoef je niet steeds richting te geven. Er zullen altijd onverwachte omstandigheden zijn, plannen is vaak zinloos.

Het enige wat je hoeft te doen is je leven te leven van moment tot moment. Geluk wordt dan niet het resultaat van een behaald doel, maar het bijproduct van er gewoon te mogen zijn.

Heb jij de moed gewoon gewóón te zijn?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!