machine

Om het dagelijks leven door te komen, zijn er een aantal basisbehoeften waar een mens aan moet voldoen. Om te begrijpen hoe dat bij een mens allemaal werkt, kun je de vergelijking maken met een machine.

Input

Eten en drinken zijn twee belangrijke behoeften. Een mens heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, net als dat een machine olie nodig heeft. Bedenk dan ook dat hoe hoger de kwaliteit van de olie, hoe beter de machine werkt. Wanneer je ongezond eet en weinig vitaminen binnenkrijgt, zul je ook minder goed functioneren. Gezonde voeding is dus belangrijk!

Verzorging

Verzorging kun je zien als persoonlijke hygiëne, maar dat is niet alles. Aandacht is ook belangrijk bijvoorbeeld. Bij onvoldoende aandacht neemt de productiviteit van een machine af. Het wordt stoffig en er kunnen dingen stuk gaan als je het onderhoud niet regelmatig bijhoudt. Dit geldt ook bij de mens. Hoeveel aandacht schenk jij aan jezelf? Fris jezelf regelmatig op, zorg voor je lichaam wanneer het dat nodig heeft, maar wees ook mentaal goed voor jezelf. Elke dag een compliment aan jezelf geven mag best!

Activiteit

Het is belangrijk om voldoende te ondernemen op een dag. Denk aan werk, studie, intensieve hobby’s of een sport. Wanneer een machine te weinig doet, kan het gaan vastlopen en roesten. Het wordt voor de machine dan steeds lastiger om weer op gang te komen. Bij een mens geldt hetzelfde. Je ervaart minder voldoening als je niet genoeg doet. Dit zorgt voor negatieve gevoelens en daardoor krijg je weer minder zin om iets te doen. Uiteindelijk daalt je motivatie zoveel dat zelfs kleine dingen moeite kosten. Onderneem dus genoeg dingen die jou voldoening geven!

Rust

Een machine die continu blijft doorwerken, raakt op een gegeven moment oververhit. Als hij niet afkoelt, zal hij zijn optimale productiviteit verliezen en uiteindelijk zelfs kapot gaan. Bij een mens werkt dit net zo. Ons doorzettingsvermogen is enorm, maar als we eeuwig blijven doorgaan, functioneren we steeds minder goed. Plan dus voldoende rustmomenten in elke dag en zorg dat je wekelijks genoeg ontspant!

Programmeren

Elk mens is uniek en heeft andere behoeften. Om de optimale productiviteit van een machine te bereiken, moet deze goed geprogrammeerd worden. Hij is alleen altijd afhankelijk van allerlei omstandigheden. Soms moet hij extra uren draaien en heeft het meer rust nodig. Soms is hij wat stoffig geworden en duurt het wat langer om op gang te komen. Dit is bij een mens ook zo. Het is een zoektocht naar de juiste balans en het leren kennen van je grenzen. Ga dus elke behoefte eens langs om te kijken of deze goed is geprogrammeerd in jouw dagelijks leven en zorg dat je alles juist hebt afgesteld!

Zijn jouw behoefte goed in balans?

Heb je hulp nodig hebben om de juiste balans te krijgen en je behoeften in kaart te brengen? De coaches van NiceDay helpen je graag! 

Tags: balans
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!