kind-leunen-stoel-negatieve-emoties

Een van de grootste misvattingen van nu is de gedachte dat we altijd geluk moeten nastreven. Dit idee wordt door social media alleen maar versterkt. We zien onze vrienden op perfecte foto’s, op idyllische locaties, omringd met liefde en zonneschijn #imsohappy #imhavingthebesttimeever. De mate van geluk zegt hier iets over onze sociale status. Door onszelf te presenteren als positief en energiek, plaatsen we onszelf wat hoger op die sociale ladder. Maar geluk wordt overschat. Sterker nog, jezelf toestaan om je soms diep ellendig te voelen kan je zelfs helpen je juist gelukkiger te voelen. Mijn advies: voel die negatieve emoties!

De cijfers

Nederland staat op de vijfde plek op de wereldranglijst van de gelukkigste landen volgens het World Happiness Report uit 2019. We leven in een liberaal, democratisch en welvarend land, waar onderwijs en zorg goed geregeld is. Kortom, we hebben alle reden om gelukkig te zijn. Daarnaast is uit onderzoeken gebleken dat gelukkige mensen over het algemeen succesvoller zijn in hun carrière, meer sociale contacten hebben, beter slapen, meer geld verdienen en langer leven dan niet gelukkige mensen. Tot zover alleen maar voordelen van gelukkig zijn.

Zijn er nadelen aan je gelukkig voelen?

Er is niets verkeerd aan gelukkig zijn en je gelukkig voelen. Maar het gevaar schuilt in het idee dat we altijd gelukkig moeten zijn. Met deze verwachting laten we namelijk weinig ruimte over voor het kunnen hebben van negatieve emoties. Deze passen tenslotte niet in dat altijd ‘perfecte’ plaatje.

De functie van emoties

Wanneer we negatieve emoties, zoals verdriet, angst, boosheid of teleurstelling gaan ontkennen of wegstoppen, missen we een aantal belangrijke signalen. Al onze emoties, zowel de positieve als de negatieve, hebben een functie. Zij vertellen ons wat we nodig hebben en waar onze behoefte ligt. Dat onrustige gevoel waar je ‘s ochtends mee op staat voordat je naar je werk gaat, of de teleurstelling die je steeds voelt binnen die ene vriendschap bijvoorbeeld. Het kunnen allemaal signalen zijn dat je iets mist of wenst.

Dus er zijn voordelen aan je ongelukkig voelen?

Precies! Door stil te staan en te luisteren naar dat ongelukkige gevoel, komen we meer in contact met onszelf, met wie we zijn en wat we nodig hebben. Maar dit kan een flinke uitdaging zijn. Zeker wanneer we niet meer gewend zijn dit te doen.

Hoe word ik weer ongelukkig?

Zoals zoveel dingen begint alles eerst met bewustwording. We streven er niet naar om ongelukkig te worden, maar we moeten leren herkennen wanneer we dit wel zijn. Hieronder een aantal tips die je erbij kunnen helpen.

  1. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat, vertel dan hoe het met je gaat! Erken wanneer je je slecht voelt en probeer dit met anderen te delen.
  2. Wees niet bang voor het hebben van ongelukkige gevoelens. Realiseer je dat negatieve emoties er niet voor altijd zijn en ook altijd weer voorbij gaan.
  3. Bedenk je dat negatieve emoties niet zinloos zijn, maar je juist heel veel inzicht kunnen geven.

NiceDay app

In de NiceDay app kun je aangeven hoe je stemming is met behulp van een smiley. Stel voor jezelf een aantal keer per dag een reminder in voor het bijhouden van je stemming. Dit kan je helpen meer stil te staan bij hoe je je echt voelt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ayla Hoogenboom

Ayla is als GZ-psycholoog en coach gefascineerd door wat mensen drijft en motiveert. In haar begeleiding gaat zij altijd uit van iemands kracht. Ze is ondernemend en een out-of-the-box denker. Zelf haalt ze veel energie uit haar gezin, hardlopen en yoga.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!