Waarom onze hersenen beweging nodig hebben
Waarom onze hersenen beweging nodig hebben
beweging

Bewegen is gezond, dat weten wij allemaal. Door regelmatig te bewegen word je fitter en heb je minder kans op ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Ook blijkt uit onderzoek dat beween gunstig effect heeft op je hersenen. Maar waarom heeft bewegen invloed op je hersenen? In dit blog leggen wij het je uit.

Bewegen en het effect op je hersenen

Bewegen heeft invloed op je hersenen. Volgens wetenschappers spelen drie processen hierbij een rol:

 1. Door te bewegen komen er groeifactoren vrij in de hersenen. Groeifactoren zijn nodig om nieuwe zenuwcellen aan te maken, om nieuwe verbindingen te leggen tussen zenuwcellen en voor het maken van nieuwe bloedvaten in de hersenen. Groeifactoren zijn dus belangrijk voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen.
 2. Beweging zorgt voor een betere werking van neurotransmitters in het hersenen. Neurotransmitters  zorgen voor de communicatie tussen zenuwcellen. Voorbeelden zijn: serotonine, endorfine, noradrenaline en dopamine
 3. Ook kan door beweging de hoeveelheid signaalstoffen toenemen. Dit zorgt voor een nog betere communicatie tussen zenuwcellen.

Bewegen en depressie

Het voordeel van meer signaalstoffen? Signaalstoffen zijn belangrijk voor een goede stemming. Ook blijkt dat mensen met een depressie vaak minder signaalstoffen in de hersenen hebben. Dus als je je somber voelt of depressieve klachten hebt, doe je er goed aan om te gaan bewegen.

Bewegen heeft vele voordelen

Bewegen heeft ook andere effecten. Door in beweging te zijn heb je vaak een afleiding van negatieve gedachten en bewegen kan je zelfbeeld verbeteren. Bewegen is verder een uitstekend middel om stress kwijt te raken. Ook kan beweging slaapproblemen verminderen, want beweging heeft invloed op de hoeveelheid melatonine in de hersenen. Melatonine is een slaaphormoon dat ons slaap-waakritme reguleert.

Lekker makkelijk bewegen: 10 tips

Dus bewegen is goed voor je mentale gezondheid! En het hoeft niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je 10 tips die je kunnen inspireren op welke manieren je meer kunt gaan bewegen.

 1. Kies een beweegvorm die jij leuk vindt. Zo houd je langer vol.
 2. Motiveer elkaar. Zoek een maatje, want samen sporten is gezellig en werkt motiverend.
 3. Koppel bewegen aan je dagelijkse routines. Ga boodschappen doen op de fiets, neem de trap en niet de lift, maak een wandeling in de pauze. Zo komt bewegen meer terug in je dagelijkse routine.
 4. Doelen stellen werkt ook motiverend. Zet bijvoorbeeld het doel om elke dag 10.000 stappen te zetten. Zet de stappenteller aan in de NiceDay app en gaan!
 5. Huishoudelijk taken zoals tuinieren en stofzuigen tellen ook mee.
 6. Heb je een lang telefoongesprek? Oortjes in, opstaan en een stukje gaan lopen!
 7. Maak tijd om de zolder, garage, kelder of schuur op te ruimen. Dit zorgt voor flinke lichamelijke inspanning.
 8. Vervang het boek of tijdschrift op de bank voor een audioboek of podcast. Met oordopjes in je oren kun je wandelen, fietsen, schoonmaken, noem maar op!
 9. Leg de afstandsbediening een paar meter verder weg.
 10. Loop elke avond een rondje met je partner of met de hond. Heb je zelf geen hond? Vraag dan aan de buren of je hun hond mag uitlaten.

Welke tip ga jij als eerste oppakken? Zet de activiteit op de Daily Planner van de NiceDay app en houdt meteen bij hoe je je gaat voelen van al dat extra bewegen.

Wist je dat maar liefst driekwart van de ongeveer 86 miljard zenuwcellen in de hersenen een rol spelen bij bewegen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Aniek

Iedere dag ben ik bezig met communicatie en content maken. Om je te inspireren, je in beweging te krijgen of om je aan het denken te zetten. Nieuwsgierig en een ontdekker van het leven. Met passsie voor voeding en persoonlijke ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!