Gisteren was het Valentijnsdag. Wellicht is er op dit moment niemand in jouw leven en voelde jij je gisteren een beetje (extra) eenzaam. Maar eigenlijk ben je niet alleen! In 2017 was ongeveer 45% van de huishoudens in Nederland vrijgezel (AD, 2017) en verwacht wordt dat dit aantal alleen maar zal stijgen. Is het eigenlijk nog wel zo erg om single te zijn?

Alleen zijn
Op een of andere manier denken we allemaal dat we ‘alleen’ zijn wanneer we geen romantische relatie hebben. De wetenschap ontkracht dit, vrijgezellen blijken namelijk meer contact te hebben met anderen (zoals familie, vrienden en buren) in tegenstelling tot  getrouwde stellen. Vrijgezellen hebben niet perse meer vrienden, maar de vriendschappen die ze hebben zijn sterker. Daarnaast lijken vrijgezellen ook behulpzamer te zijn dan getrouwde stellen (Kreschner, 2015)!

Not everyone who is single is lonely; not everyone who is taken is in love.

Liever single?
De meeste mensen vinden vrijgezel zijn ook helemaal niet zo erg. Uit Brits onderzoek (Mintel, 2017) blijkt dat 61% van de vrouwen liever vrijgezel blijft, tegenover 49% van de mannen. Van de vrouwen was slechts een kwart op zoek naar een nieuwe relatie, onder de mannen was dat 65%. We zijn dus een stuk beter geworden in ‘alleen’ zijn!

Droom groot, werk hard
Wist je dat vrijgezellen vaker tevreden zijn met hun baan? Verminderde tevredenheid op het werk is vaak het resultaat van een grote gebeurtenis in een relatie, zoals trouwen of een kindje krijgen. Volgens professor Emily Grundy is liefde nu ook niet meer het hogere doel in het leven, carriere maken en gelukkig zijn steeds belangrijker.

Leefstijl
Diverse onderzoeken tonen aan dat je aankomt in een relatie (Vrouw, 2017). Je gaat vaker samen een avondje bankhangen met een zak chips en wat minder vaak naar de sportschool. Daarnaast eet je zonder partner wellicht wat vaker alleen, maar je kan wel helemaal kiezen wat er vanavond op tafel staat. Nooit meer iets tegen je zin in eten dus! Ook heb je geen last van een snurkende partner en is er niemand die ‘s nachts je dekens pikt.

Geen ruzie!
Twee mensen, twee meningen, zoveel verwachtingen. In een relatie moet je veel compromissen sluiten en de ander dingen gunnen. Misschien wil je dat wel helemaal niet! Is het niet fijn om ook je eigen gangetje te kunnen gaan? Daarnaast kan een relatie stress geven, die onrust is niet goed voor je als je zelf al veel onrust ervaart.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!