Voeding heeft niet alleen invloed op je gewicht en gezondheid, maar kan ook invloed hebben op je slaap. En dan hebben we het niet alleen over in slaap vallen, maar ook de slaapkwaliteit en je energielevel overdag kan beïnvloed worden door voeding. In dit artikel beschrijven we wat je wel en niet moet eten voor goede nachtrust.

Cafeïne en alcohol

Deze twee boosdoeners ken je waarschijnlijk al, maar moeten toch genoemd worden. Alcohol kan je helpen inslapen, maar halverwege de nacht onderbreekt het je slaap. Hierdoor voel je je de volgende dag minder uitgerust. Toch behoefte aan een slaapmutsje? Neem die dan bij het avondeten, dan is het tijdens de nacht weer uitgewerkt. Cafeïne belemmert juist het inslapen. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van adrenaline, een hormoon dat je energie geeft. Het duurt lang voordat cafeïne is uitgewerkt, stop dus na 16 uur met cafeïnehoudende dranken en voeding.

Vitamines en mineralen

Een slecht slaap/waakpatroon en weinig energie overdag kan komen door een vitamine- of mineralentekort. Dit geldt met name voor vitamine C, vitamine D3, vitamine B12 en magnesium. Wanneer je eet volgens de schijf van vijf zal je waarschijnlijk geen tekorten hebben. Maar eet jij de laatste tijd niet zo gezond? Dan worden je slaapproblemen misschien wel (mede) door een tekort veroorzaakt!

L-tryptofaan

L-wattes? Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit aminozuur gehoord. L-tryptofaan kan worden omgezet in serotonine, een hormoon dat voor rust zorgt. Onderzoek wijst uit dat een verhoogde inname van L-tryptofaan een slaapverwekkend en stress verlagend effect kan hebben (Informatorium Voeding en Diëtetiek, 2013). Voedingsmiddelen die dit aminozuur bevatten zijn: bananen, eieren, zilvervliesrijst en pompoenpitjes.

De laatste maaltijd

Niet alleen wat je eet, maar ook hoe laat en hoeveel je eet heeft invloed op je slaap. De reden hiervoor is eigenlijk best logisch. Je lichaam moet namelijk harder werken om een grote maaltijd te verteren, terwijl je lichaam juist rust nodig heeft om in slaap te vallen. Ook vetrijke maaltijden zijn moeilijker voor je lichaam om te verteren. Maar honger hebben is ook niet goed! Honger kan zo heftig zijn dat het je wakker houdt. Eet daarom je avondeten vóór 20 uur en later eventueel nog iets kleins. ‘s Avonds kun je het beste kiezen voor een eiwitrijke snack, zoals yoghurt met wat fruit.

Vocht

Ken je dat? Lig je net in bed en dan moet je naar de wc. Ga je nog of probeer je het te negeren? Wat je ook doet, je zal minder snel in slaap vallen. Genoeg drinken is belangrijk, maar begin daar niet voor het slapen mee. Probeer een uur voor het slapen gaan niks meer te drinken en zet een glas water naast je bed voor als je toch dorst krijg.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!