Waarom zitten slecht is voor je gezondheid
Waarom zitten slecht is voor je gezondheid
man-kop-koffie-zitten-gezondheid

Terwijl je dit aan het lezen bent, ben je waarschijnlijk heel ongezond bezig. We zitten namelijk gemiddeld 9 uur per dag en dat is riskant voor onze gezondheid. En met een half uurtje bewegen kan je dat niet bestrijden.

Nieuw onderzoek

Een half uurtje fietsen, wandelen, tuinieren of koken is nog steeds de norm voor gezond bewegen. Maar om de schade van 8 uur per dag zitten te compenseren moet je minstens een uur per dag bewegen. Dat is wat uit nieuwe onderzoeken blijkt.

Uit nieuwe onderzoeken blijkt ook dat televisie kijken veel schadelijker is dan op kantoor zitten. Drie uur tv kijken is net zo schadelijk als 8 uur op kantoor werken. We zitten in Nederland gemiddeld 9 uur op een dag. Jongeren daarentegen zitten gemiddeld iets langer, namelijk ruim 10 uur per dag.

Waarom is zitten zo slecht voor je?

Mensen die veel zitten krijgen eerder diabetes, hartziekten, depressies, rugpijn, borstkanker of prostaatkanker. Daarnaast zijn er 35 andere chronische ziekten die vaak voorkomen bij mensen die veel zitten.

Verder kan te lang zitten ook je focus verminderen doordat het een negatieve impact op de bloedstroom naar het hoofd heeft. Deze bloedstroom is gekoppeld aan het deel van de hersenen dat ons helpt om zowel oude herinneringen als nieuwe informatie te behouden. Ook heeft het invloed op je geheugen. Wanneer je te lang zit is jouw cardio-pulmonale systeem, welke invloed heeft op hoe je hersenen functioneren, namelijk niet actief bezig.

Hoe ontstaan die ziekten?

Om hier antwoord op te geven moeten we kijken naar wat er in het lichaam gebeurt als je vaak zit. In fysiologische studies wordt er gekeken naar hoe je lichaam eten verteert, wat er met je spieren gebeurt en of er dingen veranderen in je hersenen en in je hormoonsysteem wanneer je zit. Helaas is daar nog weinig over bekend. Je kan mensen immers niet jarenlang op een stoel laten zitten voor onderzoek. Mensen kunnen echter wel voor korte tijd onderzocht worden. Uit deze korte onderzoeken blijkt dat er veranderingen in je lichaam plaatsvinden wanneer je niet aan het zitten bent maar juist lichte inspanningen doet zoals koken of gewoon staan.

Sinds kort is het bekend dat zo’n lichte inspanning goed is voor de stofwisseling. Wanneer je stilzit, vertraagt je stofwisseling. Als die te traag wordt, wordt er minder suiker en vet vanuit het bloed opgenomen. Dit kan onder andere leiden tot overgewicht en diabetes.

Conclusie

Zitten is dus ongezond. Een half uurtje bewegen zoals een rondje hardlopen blijft nodig, maar eigenlijk is dit nog steeds niet genoeg. Houd dus in gedachte dat je eigenlijk heel de dag door zou moeten bewegen. Heb je een kantoorbaan? Lees dan hier onze tips om je lichaam gezond en fit te houden gedurende de dag.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!