wachttijd

32 weken. 32 weken is tegenwoordig normaal voor een wachttijd voor de GGZ. 32 weken is acht maanden. Acht maanden waarin je zelf maar moet uitzoeken hoe je het gaat redden. ‘Ga maar naar je huisarts als er iets is.’ Alsof hij mij in tien minuten een mini-therapiesessie kan geven. ‘Wachtlijstbemiddeling is ook een optie.’ En dan minstens een uur reizen voor een sessie van 45 minuten?

Wachttijd

Als ik reis met het OV kost mij dat al veel energie. Ik word zo gefrustreerd van de GGZ op dit moment. De wachtlijsten zijn langer dan ooit. Ik las een artikel van de NOS waarin stond dat ruim 88500 mensen op dit moment wachten op behandeling. Wat moeten deze mensen in de tussentijd doen? Wachten totdat hun misschien mild psychisch probleem tot een zwaar psychisch probleem is uitgegroeid? Zelfhulpboeken inschakelen om alvast een begin te maken aan je behandeling? What is happening people!?

Op zoek

Vorige week zat ik op internet te zoeken naar een GGZ-instelling met een kortere wachttijd die aan mijn zorgvraag kan voldoen nu ik verhuisd ben vanuit Limburg. Zonder succes want ik liep telkens weer tegen die wachtlijsten aan. Bij sommige zorgaanbieders had ik een goed gevoel. Vol goede moed klikte ik op het kopje ‘aanmelden’. En wat bleek? Aanmeldstop omdat de wachttijd meer dan drie maanden bedraagt. De moed zakte me weer verder in de schoenen. Maar wat zag ik toen? Als je in crisis zit, dan is er geen wachttijd! Logisch, maar moet het dan zover komen dat je in crisis terecht moet komen zodat je wél meteen geholpen kan worden? Dan is het misschien al te laat. Of je hebt de kans dat je langer in behandeling moet dan eigenlijk nodig was.

Oplossing gezocht!

De grote vraag is: hoe kunnen de wachtlijsten ingekort worden? Het is nodig dat de overheid, GGZ-instellingen en de Nederlandse Zorg autoriteit met elkaar om de tafel gaan zitten. De cijfers zijn er; nu nog actie. De wachtlijsten zullen niet vanzelf afnemen aangezien depressies, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen steeds vaker voorkomen. Er lopen zoveel jonge mensen rond met problematiek omdat hun leven te stressvol is. Ik spreek nu voor de millennials met psychische problemen. Wij zijn de nieuwe generatie, maar hoe kunnen wij onszelf waarmaken als wij niet op tijd geholpen kunnen worden? Onze problemen worden onnodig groter door een combinatie van te lange wachtlijsten én het leven in de huidige prestatiemaatschappij. We proberen de ballen hoog te houden zonder weg te zakken in onze depressies. Maar op een dag lukt dat niet meer en storten we compleet in.

Kortom, het is nodig dat de wachtlijsten in de GGZ korter worden. Of op z’n minst teruggaan naar de Treeknorm. Want 32 weken wachten op een behandeling die je nodig hebt, daar worden wij niet beter van.

NiceDay app

Sta jij momenteel ook op een wachtlijst, maar heb je nú hulp nodig? Download de NiceDay app en ontvang direct professionele zorg. Iemand van het NiceDay Team verwelkomt je en helpt je op weg naar de juiste professional.! Ga voor meer informatie naar https://nicedayblogv2-staging.j2r4vthg-liquidwebsites.com.

Quote bij dit verhaal: Als je op anderen moet wachten, ben je altijd te laat.

Liefs, Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!