Wanneer drink je te veel alcohol?
Wanneer drink je te veel alcohol?

Wanneer drink je te veel alcohol en wat voor een effect heeft op je?  En als je dan te veel drinkt, hoe verminder je? Want is alcohol echt zo schadelijk? Hieronder wat basiskennis over alcohol.   

Volgens het Trimbos drinkt iemand overmatig bij meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. Toch is het niet zo eenvoudig, het moment waarop het te veel wordt is voor ieder persoon verschillend.  Je zou ook kunnen zeggen dat wanneer je last krijgt van het drinken van alcohol, je in jouw geval overmatig drinkt. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen na alcoholinname, vaak last hebt van hoofdpijn of wanneer je dingen begint te vergeten. Het beste is natuurlijk om helemaal geen alcohol te drinken. 

Somber of angstig? Dit doet alcohol met je klachten

Alcoholproblematiek gaat vaak gepaard met psychische stoornissen. Vaak drinken mensen juist alcohol omdat ze somber of angstig zijn. Alcohol zorgt er voor dat iemand somberder wordt, iemand zich angstiger voelt en meer gespannen wordt. Dit gebeurt echter niet direct, want zoals je misschien weet voelt het op de dag zelf vaak goed. Je voelt je moediger en energieker bijvoorbeeld. De dagen na het alcoholgebruik voel je pas het negatieve effect. Wanneer  je in behandeling gaat voor je klachten en de behandeling start wordt er ook meestal van je vereist dat je (tijdelijk) stopt met alcoholgebruik. Hierdoor kom je erachter welke klachten ontstaan door alcoholgebruik en welke door andere factoren. Daarnaast is de kans groter dat klachten sneller verminderen en je dus meer profiteert van je behandeling. 

Zo verwerkt je lichaam alcohol

Van alcohol kom je aan. Alcoholische dranken bevatten namelijk vaak veel calorieën! Om een voorbeeld te geven zit je bij vijf glazen bier aan het gemiddeld aantal calorieën van een avondmaaltijd. Daarbij komt ook nog eens dat wanneer je alcohol drinkt je lichaam eerst de alcohol gaat verwerken. Hierdoor is er minder tijd voor het verbranden van bijvoorbeeld suikers en koolhydraten. Door alcoholgebruik gaat zelfs je vetverbranding omlaag. Stel, je geniet lekker van een kaasplankje met een glas wijn, dan komt het kaasplankje dus dubbel zo hard aan. Zonder wijn begint je lichaam namelijk veel eerder met het verbranden van de suikers en koolhydraten in de kaas. 

Je lever doet ongeveer 1,5 uur over het verwerken van één standaard glas alcohol. Dit betekent dat als je op een avond acht glazen alcohol hebt gedronken je lichaam er twaalf uur over doet om dit te verwerken. De kans is groot dat je de ochtend daarna nog dusdanig onder invloed bent dat je geen auto mag rijden. 

Veel mensen gebruiken alcohol om beter te kunnen slapen. Maar, niets minder is waar! Alcohol zorgt dat je snel in slaap valt, maar ook dat de je veel minder herstelt tijdens je slaap. Je zult dus uitgeruster wakker worden zonder alcoholgebruik, ondanks dat het langer duurt tot je in slaap valt. 

Alcohol werkt ook nog eens verdovend. Het schakelt eigenlijk langzaam je lichaamsfuncties uit. Uiteindelijk zal dit zorgen voor het dalen van je hartslag en ademhaling met kans op bewusteloosheid of het stoppen van de ademhaling en hartslag. Elk jaar sterven 2,8 miljoen wereldburgers aan de gevolgen van schadelijk alcoholgebruik (Kypri & McCambridge, 2018).

Hoe schadelijk is alcohol?

Alcohol kan zorgen voor leververvetting en uiteindelijk het vormen van littekenweefsel op de lever, waardoor deze niet meer goed functioneert. Ook zorgt het voor beschadiging van de hersenen. Bij dagelijks drinken van zes glazen alcohol is het verlies aan hersenweefsel al duidelijk te zien. Alcoholgebruik zorgt voor een grotere kans op onder andere hersenbloedingen, hartproblemen, borst-, keel-, mondholte-, slokdarm- en leverkanker, nierfalen, maagzweren, suikerziekte, alzheimer en infectieziekten. 

Als je regelmatig alcohol drinkt is er een grote kans dat je een tekort krijgt aan vitamine B1. Er wordt dan ook sterk aangeraden deze vitamine aan te vullen met vitamine B1 of B-complex pillen (hoge dosering). Deze kun je gewoon kopen bij de drogist! Gevolgen van dit vitamine tekort zijn bijvoorbeeld somberheidsklachten, prikkelbaarheid, weinig energie, concentratieproblemen, prikkeling in handen en voeten, slecht slapen en uiteindelijk de ziekte van Korsakov.

Hoe ga je om met alcoholgebruik? 

 Alcohol lijkt een zeer geaccepteerd middel in onze maatschappij, waar blijkbaar veel negatieve kanten aan zitten. Het wekt de indruk dat sommige mensen deze kanten liever niet willen zien. Toch lijkt het erop dat mensen steeds bewuster worden van de schadelijke effecten van alcohol. Steeds meer mensen nemen een “alcoholvrije maand” of stappen over op alcoholvrij bier of wijn en merken dat ze zich daar veel beter bij voelen. Probeer het eens uit en kijk wat het met jou doet! Lukt het je zelf niet om je alcoholgebruik te minderen of te stoppen? Er is genoeg hulp beschikbaar en je bent écht niet de enige die daar hulp bij nodig heeft.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Bas

Hoi! Ik ben Bas, ik werk namens Brijder, specialist in verslavingszorg, als psycholoog bij de Digitale Poli. Heb je vragen of behoefte aan advies over alcohol-, drugsgebruik of verslaving en daarbij komende klachten? Dan hoop ik wat voor je te kunnen betekenen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!