Ruim 18% van de bevolking komt ooit in zijn leven in aanmerking met een mentale stoornis. Dat is bijna 1 op de 5 mensen. Ter vergelijking: gemiddeld 17% van de bevolking belandt een keer in het ziekenhuis. Het hebben van psychische problemen is dus niet ongewoon en komt voor in elke hoek van de maatschappij. Zo hebben bijvoorbeeld topsporters vaker last van angstgevoelens, een negatief zelfbeeld en stress en is er een eindeloze lijst van beroemde artiesten waarvan er bekend is dat zij kampen met mentale problemen. Kortom, iedereen kan mentale problemen hebben!

Ondanks dat psychische problemen geregeld voorkomen, vinden veel mensen het moeilijk om hulp te zoeken. Dingen als schaamte, een gevoel van zwakte of het idee dat je hebt gefaald om met levensproblemen te dealen, zijn redenen om niet naar een hulpverlener te stappen. Er rust helaas nog steeds een stigma, of negatief etiket, op mentale gezondheid. Dit stigma kan er voor zorgen dat men het gevoel heeft dat ze er niet bij horen, dat anderen hen niet begrijpen of ze voelen zich gediscrimineerd op het werk of op school.

Wanneer zoek ik hulp?

Zoek hulp wanneer je het gevoel hebt dat het je niet lukt om zelf van je psychische problemen af te komen. Heb je het gevoel dat je stemming de laatste weken aanzienlijk negatiever is? Of ervaar je substantieel meer stress, spanning en/of angst en heb je het gevoel dat je hier aan onderdoor gaat? Dit zijn signalen van een verminderde mentale gezondheid en redenen om op zoek te gaan naar hulp. Ook een laag gemiddeld energielevel, slaapproblemen en emotionele problemen (bijv. slechte controle over je emoties, hevige stemmingswisselingen of frequente emoties die buiten proportie zijn) kunnen betekenen dat je aan de bel moet trekken.

Hoe zet ik de eerste stap?

Sta erbij stil dat je niet de enige bent op de wereld met psychische problemen. Psychische problemen komen in principe net zo vaak voor als een stevige griep en hier mag je best wel wat hulp bij krijgen. Vergelijk het eens met het breken van je arm. Zou je er dan ook vanuit gaan dat het vanzelf weer geneest? Het zoeken en gebruik maken van hulp is geen teken van zwakte, maar juist een teken van ontwikkeling. De kennis en vaardigheden die jij zelf niet hebt om een probleem te verhelpen, heeft een ander wel.

Een professional kan jou kennis en vaardigheden aanleren, zodat je straks weer steviger op eigen benen staat. Dit draagt alleen maar bij aan je persoonlijke ontwikkeling! Zet jezelf en je (mentale) gezondheid dus op de eerste plaats en onderneem stappen om aan jezelf te werken en van je klachten af te komen.

Vind je het toch nog erg lastig om contact te leggen met een zorginstelling? Vaak kan het benaderen van een professional confronterend en beangstigend zijn. Wat kan helpen is het inschakelen van iemand die je vertrouwt om samen een professional te benaderen. Het uit handen geven kan een last van je schouders zijn en tegelijkertijd een stok achter de deur zijn om actie te ondernemen.

Bij wie kan ik terecht?

Bij NiceDay staat er een team van professionals klaar ter ondersteuning van bijvoorbeeld angst-, depressieve en burn-out klachten. Download gratis de NiceDay app om te kijken wat onze professionals voor jou kunnen betekenen!

Heb je het gevoel dat alles om je heen ineens vreemd en anders is, zie je dingen die er niet zijn of ervaar je bijvoorbeeld gigantisch veel stress rondom eten? Neem dan contact op met je huisarts. Daar kunnen ze zorgen dat je de juiste ondersteuning krijgt die je nodig hebt. Ook als je direct hulp nodig hebt, kun je terecht bij de huisarts. Bij zelfmoordgedachten is het advies meteen contact op te nemen met de crisislijn.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!