Wat als ik niet aantrekkelijk genoeg ben voor een relatie?
Wat als ik niet aantrekkelijk genoeg ben voor een relatie?
Blogpost attractive/aantrekkelijk

Herken jij jezelf in de volgende uitspraken?

“Ik kan alleen een relatie met een ander aangaan als ik mooi ben.”
“Ik ben lelijk, daardoor zal een ander nooit een relatie met me willen.”
“Mijn leeftijd zegt iets over hoe aantrekkelijk ik ben.”

Als dit bij jou het geval is, is de betekenis van aantrekkelijk waarschijnlijk anders voor jou. Vaak denken we gelijk aan fysieke aspecten als we onszelf beoordelen op aantrekkelijkheid. Maar is het terecht dat we dit doen? Beoordelen anderen ons alleen maar op fysieke kenmerken of spelen er ook andere factoren die ons aantrekkelijk maken?

Wanneer ben je eigenlijk aantrekkelijk?

Wat is aantrekkelijkheid? Wat betekent het en wat maakt iemand aantrekkelijk? De kenmerken die maken dat we een ander aantrekkelijk vinden kunnen cultureel bepaald – en dus veranderlijk – zijn. Het is ook persoonlijk: niet iedereen vindt precies hetzelfde mooi. Maar het zijn ook vaststaande “aangeboren” kenmerken. Symmetrische gezichten worden bijvoorbeeld als aantrekkelijker bestempeld.

Als fysieke aantrekkelijkheid (denk aan cultuurgebonden – soms ook wel onrealistische – beauty standards zoals een slank lichaam met ‘curves’, een rimpelloos gezicht, volle lippen, grote ogen etc.) de enige manier is om een volwaardige verbinding of relatie met iemand aan te gaan. Hoe komt het dan dat objectief mooie mannen of vrouwen ook alleenstaand zijn? Is er misschien meer dan fysieke aantrekkelijkheid nodig voor een liefdevolle verbinding met elkaar? Maken we misschien een denkfout als we te veel waarde hechten aan uiterlijk en alleen maar afgaan op het uiterlijk van mensen?

Uiterlijk zegt niet alles

Het is niet ongewoon dat we het als mens fijn vinden om aantrekkelijk gevonden te worden. Een ‘aantrekkelijk persoon’ trekt langer onze aandacht. Uiterlijk is het eerste wat we aan informatie over iemand krijgen. Als iemand een symmetrisch uiterlijk heeft en aan de cultuurgebonden standaarden voldoet, dan vinden we diegene vaak automatisch ook aantrekkelijk. Maar we vinden op langere termijn meer belangrijk dan het uiterlijk. We hebben namelijk vooral de neiging om anderen die leuk worden gevonden, de sociale norm volgen, sociaal gewaardeerd worden of een beetje op onszelf lijken, ook leuk te vinden. We beginnen een ander aantrekkelijker te vinden naarmate we diegene beter leren kennen, mits de ander sociaal positief beoordeeld gedrag vertoont. Oftewel: bekend maakt ook bemind.

Dit brengt me naar de Similarity/Attraction Theory: een combinatie van factoren zorgt ervoor dat je aantrekkelijk bent voor een ander:

 1. Likability: aangenaam, sympathiek en spontaan zijn in het contact.
 2. Similarity: gelijkenissen hebben met de ander. We kiezen onze partners vaak op basis van gelijksoortige karakteristieken zoals leeftijd, persoonlijkheid, opleidingsniveau, intelligentie, geloofsovertuiging.
 3. Fysieke aantrekkingskracht: vooral aan het begin van een date fase hechten we meer waarde aan fysieke aantrekkingskracht. Deze aantrekking kan voor iedereen anders zijn.

Andere factoren spelen mee

Ook als ik met cliënten – die zichzelf onaantrekkelijk vinden – uitpluis wat ze precies onaantrekkelijk van zichzelf vinden komen we voornamelijk op fysieke kenmerken uit. Als we dan samen verder onderzoeken wat aantrekkelijkheid precies betekent komen we meer op karaktereigenschappen dan op fysieke eigenschappen uit: verzorgd, uitstraling, humor, vriendelijkheid, spontaan, avontuurlijk, open, fysiek fit, ambitieus, hygiënisch, sociaal, proactief, eerlijk, gezellig, goedlachs.
Vind je jezelf onaantrekkelijk en zoom je te veel in op je uiterlijke kenmerken? Het kan dan interessant zijn om eens de volgende oefening te doen:

  1. Bepaal hoe onaantrekkelijk je jezelf vindt aan de hand van een score tussen 0 – 100%.
  2. Som zo veel mogelijk onaantrekkelijke eigenschappen op.
  3. Vul rechts van dit lijstje de aantrekkelijke eigenschappen op, die hier tegenover staan.
  4. Teken een lijn tussen de eigenschappen links en rechts en scoor jezelf op deze lijn.
  5. Bepaal, op basis van de informatie die je nu hebt, hoe onaantrekkelijk je jezelf vindt.

Aantrekkelijkheid bestaat uit zoveel meer dan fysieke kenmerken. Zelfs als je niet precies past in de ‘beauty standards’ van de status quo, zal je zien dat op basis van andere eigenschappen, je misschien veel aantrekkelijker bent dan je aanvankelijk dacht. Probeer de opdracht eens uit en onderzoek hoe aantrekkelijk je jezelf vindt op basis van je eigen onderzoek. Je zal hierdoor ontdekken dat aantrekkingskracht er voor iedereen anders uit ziet en uit zoveel verschillende dingen bestaat!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!