namasté

Op foto’s met yoga poses zie je dit gebaar vaak: de handen tegen elkaar en voor de borst. Dit gebaar wordt ook gebruikt aan het eind van iedere yogales om deze af te sluiten. Maar wat betekent het, waar komt het vandaan en hoe doe je het precies? In deze blog meer uitleg over het handgebaar ‘Namasté’.

Wat is Namasté?

Het woord ‘Namasté’ komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en staat voor buigen. Sanskriet is een Indo-Arische taal en de literaire en heilige taal van onder andere het boeddhisme en het hindoeïsme. Het is de taal van de grote klassieke literatuur van het Indisch subcontinent, waar een aantal brahmanenfamilies (priesterfamilies) en bepaalde hindoeïstische sekten het woord nog steeds gebruiken. Het is niet een volkstaal maar een cultuurtaal die altijd bij een zekere sociale elite hoorde. Sanskriet heeft in sterke mate de talen in het noorden van India beïnvloed, het land waar yoga vandaan komt. Namasté is in India een gebruikelijk handgebaar om elkaar te groeten en respect te tonen.

Wat is het effect van Namasté?

In dit handgebaar, ook wel “hand mudra” genoemd, vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt één van de vijf elementen. Daarnaast heeft iedere vingertop een andere invulling.

Vingers

  • de duim staat voor leegte;
  • de wijsvinger staat voor lucht;
  • de middelvinger staat voor vuur;
  • de ringvinger staat voor water en;
  • de pink staat voor aarde.

Vingertoppen

  • duim vertegenwoordigt het inzicht;
  • wijsvinger vertegenwoordigt activiteit;
  • middelvinger vertegenwoordigt de waarneming;
  • ringvinger vertegenwoordigt ontvankelijkheid en;
  • de pink vertegenwoordigt de vorm.

In yoga heeft deze ‘hand mudra’ een symbolische betekenis van “ik buig naar de godheid in jou”. Het staat symbool voor respect “De ziel in mij, groet de ziel in jou”. Het woord ‘Namasté’ hoeft niet perse uitgesproken te worden bij het uitvoeren van dit handgebaar.

Zo doe je Namasté

Brengen de handen tegen elkaar waarbij de handpalmen elkaar raken, plaats de duimen tegen het borstbeen. De vingers wijzen naar boven en het hoofd is iets gebogen. Houd de schouders laag, weg van de oren. Wanneer de yoga trainer ‘Namasté’ zegt, is het een optie om licht naar voren te buigen en tevens Namasté te zeggen. Maar het kan ook zonder woorden worden uitgevoerd, waarbij de betekenis gelijk blijft.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!