Wat doet jouw uiterlijk met je vanbinnen?
Wat doet jouw uiterlijk met je vanbinnen?

Je voelt je vaak zoals je eruit ziet en andersom. In een joggingbroek hang je onderuit op de bank. Met een jurk en hakken aan, of voor mannen in pak, voel je je zelfverzekerder. Dit heeft enorm veel invloed op hoe je je mentaal voelt.

Ken je dat? De hele dag ongedouched in je pyjama met een knot in je haar is niet echt sexy. Een groot verschil met hoe je je voelt als je een mooi lingerie setje aan hebt, of een strakke jurk met hoge pumps en make-up op.

Bewustwording tijdens de burn-out

Toen ik thuis zat ben ik begonnen met mezelf te verplichten om iedere ochtend te douchen en een spijkerbroek met een shirt aan te trekken. De hele dag in een legging lopen die je tijdens de nacht ook aan had, doet je niet veel goed. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je minder snel de deur uitgaat voor bijvoorbeeld boodschappen of even wat beweging.

In een spijkerbroek deed ik nog niet heel erg veel. Maar ik voelde me in ieder geval niet vies of totaal hopeloos. Na een tijdje besloot ik ook weer wat make-up te dragen. In het begin had dat niet echt veel nut. Ik voelde me er niet beter door en vond ook niet dat ik er beter van uit ging zien. Ik was vooral moe en dat zag je ook duidelijk met make-up op. Maar na verloop van tijd voelde ik me toch iets zelfverzekerder worden als ik even naar de supermarkt ging.

Ook het afvallen heeft erg veel invloed gehad. Ik ging weer vaker rokjes en jurkjes dragen. Mijn therapeut zag dit ook. Ik kreeg complimenten dat ik niet alleen van binnen, maar ook van buiten veel beter voor mezelf ging zorgen.

Zelfverzekerdheid in een potje

Toen ik vorig jaar begon met werken, wilde ik er wel verzorgd uit zien. Zo ben ik dan ook weer begonnen met mijn haar verven en laat ik bij de nagelstyliste gelnagels zetten. M’n nagels hield ik altijd goed bij, ik maakte steevast een afspraak voor elke 3 weken. Maar mijn haar had ik vreselijk laten versloffen. Zonde eigenlijk, want ik kan er zo veel mee.

Een maand of 9 ben ik voor de laatste keer naar de kapper gegaan. Ik ben me er al maanden van bewust dat ik nodig eens een knipbeurt kan gebruiken en ik merk dat dat me nu ook gaat bezig houden. Ik stop mijn haar weg of smeer er elke dag meerdere middeltjes in om het mooier te maken. En dat is dan vrijwel altijd mentaal, want het wordt er echt niet beter van.

Mijn haar verven doe ik dan weer wel. Te weinig om het altijd netjes te hebben en te vaak om het goed te kunnen verzorgen. Toen een vriendin van mij een model zocht voor een training blonderen en daarna tonen, heb ik haar gelijk een berichtje gestuurd. Je raadt het vast al: Ik mocht mee als model! Deze dag was afgelopen maandag. Na het blonderen spraken we de kleur nog door die er later in zou gaan. Roze? Ja roze, maar zullen we dan paars bovenop doen? Ja laten we dat maar doen!

Na het drogen en stijlen vond ik het er toch wel een beetje heftig uit zien. Hele andere kleuren en krullen. Toen ik foto’s had gemaakt en gekregen zat ik in de trein en kon ik er een beetje aan gaan wennen. Mijn partner al een bericht gestuurd dat het best wel fel geworden was. Zodra hij me ziet hoor ik: “Gaaf!” Dat is in ieder geval vast een goede reactie!

Ook van vrienden krijg ik allemaal enthousiaste berichten. Dit helpt wel om wat zelfverzekerder te worden!

Wat dit in mijn hoofd met de doet

Ik voel me wel anders. De kleuren zou ik zelf nooit gekozen hebben als ik in de kappersstoel zou zitten. Maar ik vertrouwde ook zeker op mijn vriendin, die zou nooit iets met mijn haar doen wat niet bij me zou passen. Nu we een dag verder zijn ben ik er echt heel blij mee. Ik straal weer iets meer en voel me toch een beetje een ander persoon, maar dan op een goede manier.

Ik kan het iedereen aanraden om eens iets om te gooien! Nieuwe jurken, een keer gek doen bij de kapper, nieuwe lingerie. Of doe eens een cursus om jezelf mooi op te kunnen maken. Verandering kan zeker goed zijn, zolang je het maar voor jezelf doet!

Het nummer van deze week is Flying Blind van Ilse DeLange. Dit nummer kan ik mega hard meezingen als ik me goed voel. En dat doe ik nu. Ondanks de tegenslagen die op mijn pad voorbij komen vertrouw ik op mijzelf en de mensen om me heen. Ik geniet meer, ook van de kleine dingen. De zon die op mijn gezicht valt in de trein. Een rondje fietsen met mijn partner. En ja, ook mijn haar in een gekke kleur verven!


Liefs, Renée x

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Renée

Ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, burn-out, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornis. Als ik door mijn verhaal te vertellen één persoon kan helpen, ben ik al tevreden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!