Wat is een nachtmerrie?

Een nachtmerrie is een extreem angstige droom waarin negatieve emoties centraal staan. Veelvoorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld achtervolgingen, afwijzing, extreme schaamte en de dood. Ook kun je nachtmerries hebben over vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Vaak schrikt de dromer wakker van een nachtmerrie en voelt zich onrustig, angstig of verdrietig. Een verhoogde hartslag en een bezweet lichaam zijn meestal niet ongewoon.

Waarom hebben we nachtmerries?

Slaap heeft niet alleen als functie om uit te rusten, maar is ook bedoeld voor informatie- en emotieverwerking. Tijdens je slaap draaien je hersenen op volle toeren en worden er in het hersendeel genaamd de hippocampus nieuwe verbindingen gemaakt. Dit hersendeel heeft te maken met je geheugen. Tijdens een droom krijgen alle herinneringen en emoties een plekje. Sterke en recente herinneringen en emoties uit de echte wereld zullen hierdoor ook sterker aanwezig zijn in je droom. Nachtmerries zijn eigenlijk de verwerking van negatieve emoties in combinatie met negatief geladen beelden die willekeurig uit je geheugen zijn geplukt. Om die negatieve emoties te kunnen verwerken, zullen ze geactiveerd moeten worden tijdens je slaap. Dit is waarom je je bijvoorbeeld heel angstig kunt voelen tijdens en na een nachtmerrie.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Nachtmerries hebben geen duidelijke oorzaak, maar zijn vaak wel te relateren aan vervelende gebeurtenissen, negatieve emoties, een verstoord slaappatroon en stress. Incidentele nachtmerries zijn normaal en horen bij de menselijke informatieverwerking. Wanneer nachtmerries een chronisch beloop ontwikkelen, is er vaak meer aan de hand. In zulke gevallen zijn nachtmerries meer gewoonte geworden dan dat ze functioneren als informatieverwerking. Vaak valt men door aanhoudende stress in een herhalend patroon. Door frequente nachtmerries vermindert de slaapkwaliteit. Hierdoor functioneer je gedurende de dag minder goed en kun je je rusteloos en prikkelbaar voelen, wat weer tot meer stress leidt. Het kan ook zijn dat er sprake is van een psychische stoornis zoals een posttraumatische stressstoornis. In zulke gevallen zijn de herhaaldelijke nachtmerries vaak gerelateerd aan het trauma.

Wat kun je doen tegen aanhoudende nachtmerries?

  • Probeer ontspannen en stressvrij te slapen door ontspanningsoefeningen te doen voor je naar bed gaat. Zo ontspan je niet alleen je lichaam, maar maak je ook je hoofd leeg van stressvolle gedachten en negatieve emoties.
  • Breng structuur aan in je slaappatroon door op vaste tijden te gaan slapen en wakker te worden. Door wisselende bed- en waaktijden kan je lichaam niet wennen en dit houdt stress in stand.
  • Onderhoud een gezonde leefstijl. Naast een goede nachtrust zijn goede voeding en voldoende beweging belangrijke basiselementen. Als je goed voor je lichaam zorgt, zul je minder stress ervaren.

Als je nog meer wilt lezen over het verbeteren van je nachtrust, kun je op deze pagina meer tips vinden! Wil je meer weten over waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is? Lees dan deze blog eens!

NiceDay App

Probeer eens wat structuur in je slaappatroon aan te brengen door in de NiceDay app dagelijks een vaste bed- en waaktijd in te plannen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!