pion-uitsluiting-fomo

De mens is van nature nieuwsgierig aangelegd. En dat is natuurlijk goed. We zijn er instinctief op gebrand om te blijven leren en ontdekken. Het liefst zouden we alles willen weten en alles willen meemaken. We willen uitgenodigd worden op elk feestje en van alles op de hoogte zijn. We streven naar een perfect en gelukkig leven. Soms kunnen we hier echter in doorschieten en voelen we ons oncomfortabel als we juist ergens niet bij zijn. Er kunnen dan gevoelens van somberheid, angst en spijt ontstaan als je net een andere keuze hebt gemaakt en hierdoor niet aanwezig bent op dat ene feestje. Dit fenomeen staat ook wel bekend als FOMO, oftewel Fear Of Missing Out, en wordt onder andere in verband gebracht met vermoeidheid, stress, slaapproblemen en psychosomatische klachten.

FOMO

De angst om dingen te missen is sinds de opkomst van smartphones een bekender begrip geworden. Doordat we 24/7 online zijn en toegang hebben tot oneindig veel informatie, zijn veel mensen chronisch bezig met up to date blijven. Dag in dag uit Facebook bekijken en nieuwsberichten lezen is voor veel mensen niks nieuws. We staan dagelijks direct met elkaar in contact en dit draagt waarschijnlijk ook bij aan het bestaan van FOMO. Posts op social media draaien vaak om de beste feestjes en de leukste tijd. Wanneer je dit constant voorbij ziet komen, zul je misschien de drang ervaren om het ook allemaal mee te maken. Er wordt een soort druk opgelegd om het beste uit je leven te halen door zoveel mogelijk te doen. Alles moet een fantastische belevenis zijn!

Oorzaak van FOMO

De oorzaak van FOMO ligt waarschijnlijk bij het ervaren van spijt. Spijt is een negatief gevoel en wordt soms ook wel bestempeld als de vervelendste negatieve emotie. Het kan confronterend zijn dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt en je kunt oneindig piekeren over wat er had gebeurd als je een andere keuze zou hebben gemaakt. Wat kan bijdragen aan de negatieve gevoelens, is social media. Stel dat je niet op de hoogte was van een feestje en nu spijt hebt dat je er niet bent. Vervolgens zie je op social media posts voorbij komen hoe fantastisch het allemaal wel niet is. Hierdoor baal je nog erger en wil je nog meer op de hoogte zijn van alles. Hierdoor beland je juist in een vicieuze cirkel, omdat je vervolgens juist nog meer ‘perfecte’ posts voorbij ziet komen en je het gevoel krijgt dat er nog meer is wat je hebt gemist.

Wat kun je doen?

Bedenk voor jezelf waar jij gelukkig van wordt. Een leven lang feesten klinkt op het oog aantrekkelijk, maar er zijn meer dingen waar je gelukkig van kunt worden! Een rustgevende avond op de bank kan net zoveel bijdragen aan jouw welzijn als een leuk feestje. Bedenk ook dat social media een vertekend perfect beeld schetst van de realiteit. Alle posts zijn momentopnames en overdreven mooi ingekleurd, omdat dat de meeste likes oplevert. Het betekent niet dat het leven van diegene daardoor perfect is. Zo’n glamoureus, perfect en gelukkig leven is niet realistisch en het is dus ook niet nodig om daar naar te streven. Haal het geluk uit jezelf!

NiceDay

Merk je aan jezelf dat je soms negatieve gevoelens ervaart als je iets hebt gemist? Vul eens een G-schema in de NiceDay app in om te onderzoeken wat zo’n gebeurtenis nou met je doet!

Tags: angst fomo
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!