vrouw-schreeuwen-frustratie

Iedereen heeft wel eens van die dagen: de trein heeft vertraging, precies op de dag dat je een belangrijke presentatie moet geven. Een fietser rijdt net te dicht langs je nieuwe auto, waardoor er een flinke kras op komt. Of je bent bezig met een bepaald project wat niet loopt zoals je verwacht had. Er zijn allerlei situaties waardoor je je gefrustreerd kunt voelen, de één wat vervelender dan de ander. Misschien erger je je wel aan iemand, misschien erger je je wel aan jezelf. De basisemotie blijft hetzelfde: frustratie.

Eerste hulp bij frustraties

Je gefrustreerd voelen is menselijk, maar kan heel vervelend zijn. Je voelt je geïrriteerd, boos, misschien wel verdrietig en wanhopig. Dit kan veel energie kosten. Wat kunnen we doen om met deze gevoelens om te gaan?

Stel je verwachtingen bij…

Frustraties hangen vaak samen met verwachtingen. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je teamgenoot op tijd zijn deadlines af heeft, kun je gefrustreerd raken als hij niet aan deze verwachtingen voldoet. Maar ook kan het samenhangen met de eisen die je aan jezelf stelt. Als je van jezelf verwacht dat je je opleiding binnen een jaar af kunt ronden, maar je loopt een paar maanden uit, kan dit ook voor veel frustratie zorgen. Wat hierbij kan helpen, is je verwachtingen bijstellen. Is het nou echt zo erg dat het misschien wat langer duurt om dat ene project af te ronden?

… en accepteer

Acceptatie van de situatie is  belangrijk. Als je de realiteit accepteert zoals hij is, kun je je frustraties veel makkelijker loslaten. Accepteer dat mensen niet perfect zijn en dat je niet overal de controle over kunt hebben. Als het nodig is, vergeef jezelf of de ander dan ook voor eventuele fouten die zijn gemaakt.

Observeer je frustratie

Accepteren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak wil je toch je frustraties ergens kwijt. Uit onderzoek is echter gebleken dat het niet helpt om je frustraties te uiten of af te reageren. Dit zou het juist erger kunnen maken. Wat wel kan helpen, is het observeren van je frustratie. Maak de volgende zin af: “Ik voel me gefrustreerd, omdat…” Op deze manier krijg je inzicht in de redenen waarom je je gefrustreerd voelt en kun je zo meer leren over jezelf, je verwachtingen en hoe je deze kunt bijstellen. Misschien kun je de situatie ook met een meer positieve blik bekijken. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gefrustreerd omdat de trein te laat vertrekt en ik misschien mijn presentatie mis. Ik kan ademen, een bericht sturen naar mijn begripvolle collega’s, en heb nu de tijd om een lekkere kop koffie te halen op het station.”

Zet je frustratie om in iets positiefs

De adrenaline en energie die vrijkomt bij het je gefrustreerd voelen kun je misschien goed gebruiken om de situatie op te lossen. Vaak zorgen deze gevoelens er bijvoorbeeld voor dat je creatief in oplossingen kunt denken. Wie weet kun je je uiteindelijke doel ook via een andere weg bereiken. Wel is het zo dat ook doorzetten, terwijl het misschien wel helemaal nooit gaat lukken zoals je het eigenlijk zou willen, voor nog meer frustraties kan zorgen. Doe dus wat je kan, en probeer het vervolgens los te laten.

Zoek afleiding

Als je je nog steeds gefrustreerd voelt, probeer dan afleiding te zoeken in iets leuks. Gebruik bijvoorbeeld sporten als uitlaatklep, zoek iemand om even gezellig mee te kletsen, of luister wat opbeurende muziek. Hierna voel je je vast beter!

NiceDay app

Voel je je gefrustreerd? Observeer je frustratie en noteer het in je Dagboek. Registreer ook je emoties erbij om meer inzicht te krijgen in je gevoelens. Ook kun je in je Daily Planner een leuke activiteit plannen om jezelf op een positieve manier af te leiden van je frustraties.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!