vrouw-bed-insomnia

Veel mensen hebben weleens een periode last van slaapproblemen. Zo kan het zijn dat je moeilijk inslaapt, weinig slaapt, vaak wakker wordt of erg vroeg wakker wordt. Deze periode gaat vaak vanzelf weer over en heeft vaak te maken met tijdelijke periodes van stress. De letterlijke vertaling van insomnia is ‘geen slaap’. Sommige mensen hebben echter last van chronische slapeloosheid. Wanneer je hier last van hebt, is het goed om hulp te zoeken. Gelukkig zijn er tools die je kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren!

De statistieken

Slapeloosheid – oftewel insomnia – komt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij 20 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar voor. In 2017 zei één op de vijf Nederlanders problemen met slapen te hebben. Zij slapen moeilijk in, liggen ’s nachts wakker of worden veel te vroeg wakker en komen dan niet meer in slaap. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens.

Klachten

Wanneer je niet goed slaapt kan dat overdag tot problemen leiden, bijvoorbeeld tijdens het werk. Minder geconcentreerd zijn, prikkelbaar, vergeetachtig of een slechtere stemming hebben zijn veelgenoemde klachten.

Wat kun je doen om je slaapkwaliteit te verbeteren?

  • Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van je slapeloosheid. Een slaapdagboek bijhouden kan hierbij helpen.
  • Maak je je ergens druk om? Bespreek je problemen met een dierbare. Of schrijf je zorgen van je af. Probeer niet teveel te piekeren.

Probeer de volgende slaapadviezen uit:

  • Ga sporten, het liefst overdag of vroeg in de avond.
  • Neem ‘s avonds geen koffie, andere drank met cafeïne, alcohol en nicotine.
  • Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, computer en smartphone. Het blauwe licht van je scherm stoort je slaapcyclus.
  • Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek). Dit kan de spanning verlichten en strakke spieren helpen ontspannen.
  • Sta steeds rond dezelfde tijd op en ga rond een vaste tijd naar bed.

Nog steeds last?

In sommige gevallen wordt insomnia veroorzaakt door een medische aandoening zoals slaapapneu of door een psychische stoornis zoals depressie. Behandeling voor een van deze onderliggende aandoeningen kan noodzakelijk zijn om slapeloosheid te verbeteren. Ook kan het behandelen van slapeloosheid depressiesymptomen verlichten.

Als je slaapproblemen blijft hebben, neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan medicijnen voorschrijven en andere strategieën laten proberen om je slaapcyclus weer op het goede spoor te krijgen.

Source :
Thuisarts, Sleepfoundation
Tags: slaap insomnia
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!