Wat minder alcohol voor jou kan betekenen
Wat minder alcohol voor jou kan betekenen

Mensen zijn zich steeds bewuster van het feit dat het belangrijk is om gezond te leven met voldoende beweging en een gevarieerd dieet. Volgens cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doen we dit ook. De laatste jaren is zowel het percentage rokers als het percentage mensen dat onvoldoende beweegt gedaald. Daarnaast zijn de laatste foodtrends vooral gericht op gezonde voeding. ‘s Avonds zit echter wel een groot deel van de mensen aan de wijn of het bier. Eigenlijk is dat best vreemd, want na het stoppen met roken, heeft het stoppen of minderen van alcohol de grootste positieve invloed op jouw gezondheid. Toch lijkt er wel een omkeer aan te komen. ‘Dry January’ (in de maand geen januari geen alcohol drinken) is steeds populairder aan het worden. We geven je een overzicht met de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het stoppen of minderen met alcohol. 

Je valt af: Het aantal calorieën uit snoep en snacks omlaag brengen is al iets wat veel mensen doen. Mensen zijn geneigd om hier minder op te letten als het om alcohol gaat, terwijl de meeste alcoholische dranken behoorlijk wat calorieën bevatten. Bereken is voor jezelf via deze link wat jij binnenkrijgt aan extra calorieën door het drinken van alcohol.

Minder ziektes: Alcohol is gelinkt aan gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes, kanker, diabetes en alvleesklierziektes. Alcohol is misschien nog wel het slechtst voor je lever omdat dit orgaan verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol. Hoe meer je drinkt, hoe slechter dit is voor het lichaam. Gelukkig verbeteren de leverfuncties snel als je stopt met het drinken van alcohol. Als de lever geen alcohol meer hoeft af te breken, is het beter in staat om andere gifstoffen te filteren, wat bijdraagt aan een betere gezondheid.

Je slaapt beter: Met een drankje op vallen veel mensen makkelijker in slaap, vandaar de naam slaapmutsje. Dit komt doordat alcohol een depressant is. Simpel gezegd zorgt een depressant ervoor dat er minder hersensignalen worden verzonden in bepaalde breingebieden. Dit zorgt voor een verdovend effect. Door dit verdovende effect van alcohol val je sneller en dieper in slaap. Klinkt goed zou je zeggen! Het probleem is echter dat dit de natuurlijke slaapcyclus verstoort, wat uiteindelijk betekent dat je lichamelijk en mentaal minder goed herstelt.

Je hebt meer energie: Ten eerste omdat je weer beter slaapt nu de natuurlijke slaapcyclus niet wordt verstoord. Daarnaast heeft alcohol invloed op het hormoonsysteem. Omdat alcohol een gifstof is maakt het cellen in het lichaam kapot. Dit zorgt voor de vrijlating van cortisol (stresshormoon), wat op zijn beurt zorgt voor de onderdrukking van testosteron. Testosteron heeft invloed op je energieniveau, je libido en spiergroei. Stoppen of minderen zal verbeteringen brengen op al deze gebieden.

Je ziet er beter uit: Naast de voordelen die minder alcohol brengt op het gebied van gewicht en spiergroei, is minder alcohol ook erg goed voor de huid. Alcohol droogt namelijk de huid uit en vernauwd de bloedvaten (vandaar de rode wangen).

Helemaal stoppen met alcohol is misschien niet voor iedereen weggelegd. Het is echter wel goed om je bewuster te zijn van de gevolgen van alcohol. Mede omdat het zo maatschappelijk geaccepteerd is en niet drinken toch best lastig is, met name in een sociale setting.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!