Misschien ken je het gevoel wel, het gevoel van je niet verbonden voelen met andere mensen. Dit kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Iemand die eenzaam is ervaart dit gevoel constant. Wanneer je eenzaam bent kom je weinig of zelfs niet in contact met anderen. Eenzaamheid komt vaker voor dan je zou denken, meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich namelijk zeer eenzaam. Er is veel aandacht voor eenzaamheid onder ouderen, maar het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt wordt sterk onderschat.

Wat is er aan de hand?

De millennials worden vaak omschreven als een sociale en creatieve groep jongeren, maar ruim 70% van deze jongeren voelt zich wel eens eenzaam. De oorzaken van eenzaamheid kunnen verschillen. Sommige jongeren vinden het moeilijk om contact met anderen te maken. Velen zijn bang om afgewezen te worden en anderen weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Daarnaast hoef je niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen. Sommige jongeren worden namelijk omringd door anderen, maar voelen zich nog steeds eenzaam. Vaak denken jongeren ook dat ze de enige zijn die met dit probleem te maken hebben waardoor de eenzaamheid niet bespreekbaar wordt gemaakt.

Sociale of niet zo sociale media?Hoe kan je ermee omgaan?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je in contact wil komen met mensen zal je er toch op uit moeten gaan. Dit is natuurlijk erg spannend en zeker als je al enige tijd op jezelf bent geweest. Je kan er helemaal zelf voor kiezen hoe je het aanpakt om in contact te komen met anderen, kies een manier waar jij je prettig bij voelt. Tegenwoordig zijn er apps op de markt om je makkelijk in contact te brengen met anderen. Je kan online een maatje vinden om samen mee te gaan sporten of iemand vinden om leuke tripjes mee te maken. Mocht je geen fan zijn van apps dan kan je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen: hierbij help je andere mensen en jezelf omdat je je blootstelt aan anderen. Daarnaast worden er op het internet veel cursussen aangeboden. Een kookcursus lijkt bijvoorbeeld een win-win situatie te zijn: je bereidt een heerlijke maaltijd én je leert nieuwe mensen kennen!

Wat kan jij eraan doen?

Wij mensen zijn sociale wezens: wij zijn er niet voor gemaakt om constant alleen te zijn. Eenzaamheid valt niet van iemand af te lezen, maar ken jij iemand die wel een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken of heb je al een lange tijd een bepaald persoon niet gesproken? Spreek eens af met diegene om te gaan wandelen, een koffie ergens te drinken of om samen naar een leuk festival/concert te gaan. De kleinste dingen kunnen al zoveel verschil maken!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!