Zit jouw omgeving ook zo te snotteren en te snuiten? Misschien heb je zelf wel een virusje te pakken. De herfst is weer begonnen en dat is te merken! Gezonde voeding is belangrijk, heel het jaar door. Maar in de herfst heeft het net een beetje meer aandacht nodig. Gezond eten helpt namelijk je weerstand verhogen.

Gezonde voeding? Eat the rainbow!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit betekent onder andere veel groente en fruit. En varieer! Wist je dat in oranje groenten en fruit vaak veel vitamine A zit en in groene groenten veel mineralen? Door van alle kleuren wat te eten weet je dat je waarschijnlijk genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kan het geen kwaad om te suppleren. In de herfst en wintermaanden kun je bijvoorbeeld wat extra vitamine D of multivitamine gebruiken.

Gezonde darmen

Onze darmen worden vaak onderschat als het gaat om gezondheid en het algemeen welzijn. Darmproblemen kunnen een groot effect hebben op je mentale gezondheid en je leefstijl, maar ook voor je algehele gezondheid zijn ze heel belangrijk. Wist je dat je immuunsysteem in je darmen zit? Het effect van gezonde voeding op je darmen is aanzienlijk. Eet voeding rijk aan vezels (bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten) en drink voldoende water. Kies af en toe voor voeding met (toegevoegd) probiotica. Probiotica zijn bacteriën waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze gezondheidsbevorderend en veilig zijn, vaak toegevoegd aan yoghurt of melkdranken.

Drink voldoende!

Genoeg vocht is heel erg belangrijk. Wanneer je niet genoeg drinkt heeft je lichaam niet genoeg vocht om afvalstoffen je lichaam uit te drijven. In principe maakt het niet uit wat je drinkt (geen alcohol natuurlijk!), maar de meest gezonde opties zijn water, thee of zwarte koffie. Lees hier meer over het belang voldoende van drinken.

Eet volgens het seizoen

Seizoensgroenten en -fruit kunnen gezonder zijn dan geïmporteerd groenten en fruit. Dit komt omdat de tijd tussen het land en jouw bordje korter is en het dus minder tijd heeft gehad om voedingsstoffen kwijt te raken. Nog een groter voordeel van seizoensproducten is dat het een stuk goedkoper is en veel beter voor het milieu. Voorbeelden van seizoensgroenten en -fruit van de herfst zijn:

  • Boerenkool
  • Andijvie
  • Pompoen
  • Wortel
  • Peer
  • Pruimen

Voedingsschema

Gezond eten is niet altijd even makkelijk! Maak daarom een gezond eetschema om het jezelf een stukje makkelijker te maken. Schrijf bijvoorbeeld alles wat je eet op in het dagboek in de NiceDay-app. Op deze manier krijg je inzicht op wat je eet, en misschien nog wel belangrijker: wat je te weinig eet. Merk je dat je bijvoorbeeld te weinig fruit eet? Zet dan een reminder in je Daily Planner zodat je hier een notificatie voor krijgt.

Pas jij je voeding aan in de herfst?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!