thee-lief-voor-jezelf

Het is negen uur ’s avonds en ik zit achter mijn bureau op mijn studentenkamer. Morgen heb ik werkgroep, maar ik heb mijn opdrachten nog niet af. Ik ben al sinds drie uur ’s middags bezig. Op schaal van 1 tot 10 van vermoeidheid scoor ik een 10. Maar ik moet doorgaan. Het moet van mezelf. Ik spreek mezelf toe: ‘Kom op Ghyta! Als je dit af hebt, mag je gaan slapen.’ En zo zwoeg ik verder. Het is elf uur ‘s avonds als ik alles af heb. Nu mag ik naar bed.

Dit was ik ruim twee jaar geleden.

Toen

Mijn mentaliteit was: niet zeiken maar door gaan. Ik negeerde de signalen die mijn lichaam gaf en ging altijd door. Soms ging ik door totdat ik totaal uitgeput in bed belandde. Dit ervaarde ik al toen ik op de middelbare school zat. Ik had toen te maken met het Chronische Vermoeidheid Syndroom ook wel CVS genoemd. Waarschijnlijk had dit te maken met bepaalde reacties op inentingen en een overbelaste lever. Maar de precieze oorzaak was niet te vinden. Zoals bij dit soort lichamelijke aandoeningen en ook mentale aandoeningen, gaat het altijd om een opeenstapeling van gebeurtenissen. Door alternatieve geneeswijze ben ik al een aantal jaren CVS vrij. Maar als ik terugkijk op mijn leven met CVS op de middelbare school, herken ik dezelfde levensstijl die ik aanhield toen ik met PTSS en depressie te maken kreeg. Ik ging door totdat ik niet meer kon, om vervolgens een week doodziek in bed te belanden en daarna weer door te gaan. Niet de aanbevolen manier om met je lichaam om te gaan. Als ik hierop terugkijk, ben ik er ook niet trots op. Uiteindelijk moest ik een paar keer op mijn bek gaan, om het maar even zo te noemen, voordat ik inzag dat dit niet de manier is om voor jezelf te zorgen.

Heden

Sinds ik in therapie zit, heb ik heel vaak de zin ‘wees lief voor jezelf’ gehoord. Toen ik het de eerste keer hoorde, dacht ik: lief zijn voor mijzelf? Je moet toch juist lief zijn voor anderen? Hoe kan je nou lief zijn voor jezelf? Nu vier jaar later en na honderd keer ‘wees lief voor jezelf’ gehoord te hebben, snap ik wat het inhoudt. Voor mij betekent lief zijn voor jezelf dat je luistert naar wat je lichaam en mind nodig hebben. Als jij keihard aan het leren bent en maar doorgaat terwijl het eigenlijk niet meer gaat door vermoeidheid en gebrek aan concentratie, ga dan even een uurtje wat voor jezelf doen. Of langer. Net zo lang totdat je lichaam en mind aangeven dat je er weer tegenaan kan. Lief zijn voor jezelf kan ook betekenen dat je in plaats van een afspraak met je vrienden een afspraak met jezelf maakt. Je kan bijvoorbeeld lekker thuis dat ene boek lezen die al drie weken op je nachtkastje ligt weg te stoffen. Of je maakt een wandeling in het park of  gaat een kopje koffie drinken. Je kan gaan sporten, dansen, zingen, piano spelen of gewoon een warm bad nemen. Zo zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken. Het gaat er in ieder geval om dat jij de zorg aan jezelf geeft die je normaal aan je vrienden, familie of kinderen geeft. Want als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?

Liefs,
Ghyta

Tags:
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!