thuiswerken

De cijfers liegen er niet om: werken vanuit het comfort van eigen huis wordt steeds populairder. Gegevens van het CBS uit 2015 lieten namelijk zien dat bijna 3 miljoen Nederlanders regelmatig thuiswerken. Het verschilt per persoon, of het wel of niet bevalt om thuis te werken. De een vindt het heerlijk, de ander geeft heel eerlijk toe liever op kantoor te zitten. Maar wat zeggen de cijfers over de voor- en nadelen van thuiswerken?

Thuiswerkers productiever?

Kan jij meer werk verrichten wanneer je werkt vanuit huis? Je bent niet de enige, uit onderzoek blijkt dat zelfstandig je werk kunnen doen, waar en wanneer je wil, ervoor zorgt dat werknemers meer tevreden zijn met hun werk, meer bereid zijn extra inzet te tonen en zich loyaler opstellen richting hun werkgever. Bij een grote multinational kwamen ze er door onderzoek achter dat thuiswerkers maar liefst 13% productiever waren dan de mensen op kantoor.

Een fijn gevoel

Naast dat het thuiswerken de productiviteit verhoogd, ervaar ik zelf ook dat het thuiswerken erg fijn is omdat ik dan enorm gefocust aan de slag kan. Ga voor jezelf na wat werkt voor jou. Mij lukt het bijvoorbeeld altijd goed om artikelen te schrijven thuis. Daarnaast kom ik toe aan kleinere taken, zoals het beantwoorden van mailtjes, bijwerken van vertalingen of het bijwerken van de planning. Ook vind ik het fijn om wat eerder te beginnen, dan kan je ook eerder stoppen en het scheelt reistijd! Dit zorgt ervoor dat eerder beginnen niet zo intensief hoeft te zijn en je toch profiteert van een net wat langer durende vrije avond!

Hou je eigen gevoel in de gaten

Hoewel thuiswerken een aantal voordelen heeft, heeft het soms ook nadelen. Zo lijkt het erop dat wanneer men thuis werkt, men minder pauze neemt, langer werkt en ook geneigd is om ‘s avonds nog wat taken af te ronden. Dit herken ik ook bij mijzelf. Soms vergeet ik gewoon te lunchen! Zo slecht! Een goede balans thuis of op kantoor werken is voor iedereen anders. Ik werk bijvoorbeeld standaard een keer in de twee weken een dag thuis. Als ik behoefte heb aan wat extra rustige dagen, pak ik er af en toe nog een thuiswerkdag bij.

Thuiswerken terwijl je je somber of angstig voelt?

Probeer te voorkomen dat de lijn tussen werk en privé wat vervaagd. Probeer ook tijdens je thuiswerkdag een rondje te wandelen of even iets anders te doen, houd standaard werktijden aan (voor jezelf, dus niet per se van 9 tot 5, maar werk niet langer dan 8 uur) en zorg ervoor dat je betrokken blijft bij je collega’s. Hou ook in de gaten wat het met je doet wanneer je op kantoor bent en probeer voor jezelf de juiste balans te vinden.

Ben je in behandeling? Of heb je een mentale coach, bespreek dan met hem of haar hoe thuiswerken invloed heeft op jou en wat dan eventueel de juiste verhouding is. Het “isolatie stuk” van thuiswerken kan ervoor zorgen dat je je wat ongelukkig gaat voelen. Voorkom dit gevoel door een leuke werkplek buitenshuis te zoeken als je bijvoorbeeld meerdere dagen in de week niet naar kantoor wil of hoeft! Zo ben je toch onder de mensen, maar kan je nog steeds genieten van de vrijheid van het ‘thuis’ werken!

Werk jij weleens thuis? Wat vind jij voor- of nadelen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!