De meeste mensen zullen geregeld stress ervaren bij het werk wat ze doen. Dit geldt vrijwel voor iedereen, ongeacht het soort werk dat je doet en hoeveel je per week werkt. Een beetje stress bij het werk is niet erg, gezonde stress noemen we dat. Merk je echter dat je veel en voor een lange tijd stress ervaart en dat het jou belemmert in je dagelijkse leven? Dan is het goed om actie te ondernemen. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Ken je grenzen
Leer je grenzen kennen en bewaak ze. Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en een stapje terug te doen als je merkt dat je je grens hebt bereikt. Let hierbij op lichamelijke- en mentale symptomen na een lange dag. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en piekeren kunnen tekenen zijn dat je teveel van jezelf hebt gevraagd. Voel je dit opkomen? Zorg er dan voor dat je even pauze neemt en op een lager tempo verder gaat met je werk.

Neem je werk niet mee naar huis
Is het tijd om naar huis te gaan? Zorg ervoor dat je op je werk alles hebt afgesloten voordat je weggaat. Zo voorkom je dat je gedwongen of verleid wordt om thuis verder te gaan met onafgemaakte taken. Als je thuis werk oppakt zul je moeilijk tot ontspanning komen.

Zorg voor overzicht
Voordat je overgaat op het maken van een planning is het goed om duidelijk te krijgen wat je allemaal te doen staat. Maak een compleet overzicht van alle taken die je moet of wil doen (ook hele kleine taken). Sta eerst stil of die werklast wel behapbaar is voor jou. Zie je dat er teveel op je bord ligt, trek dan aan de bel bij een collega of je werkgever. Gebruik dit overzicht om vervolgens prioriteiten te stellen en je planning in te vullen.

Zorg voor afwisseling
Als je een planning maakt zorg ervoor dat je taken afwisselt. Wissel kleine met grote taken af of leuke met vervelende taken. Op deze manier zorg je ervoor dat je in kortere tijd productief blijft. Dit zorgt dan weer voor motivatie en verlaagt de stress die je krijgt als je de hele dag besteedt aan een grote opdracht.

Plan tijd in voor mails en telefoontjes
Houd je mail en telefoon uit, plan blokken in waarin je ‘online’ gaat. Als je de hele werkdag door je telefoon bij je hebt die je om de haverklap een melding geeft en je op je laptop steeds een melding krijgt van je mailbox dan wordt het lastig om ongestoord te werken. Leg je telefoon weg en zet de push notificaties van je mailbox uit. Plan een paar momenten op de dag in waarop je je telefoon en mail checkt.

Blijf sociaal
Zorg ervoor dat je iemand op het werk hebt om te praten over je privé situatie. Zijn er in je privé leven dingen waar je het moeilijk mee hebt, dan is het fijn en verstandig om iemand te hebben waar je dat mee kan delen. Het kan al heel erg helpen om je verhaal kwijt te kunnen bij iemand, maar het is ook belangrijk om mensen duidelijk te maken wat dit voor gevolgen heeft op jouw functioneren binnen het werk.

Zoals altijd, let op je gezondheid!
Voeding: Let op wat je eet en drinkt. Kun je op je werk niets gezonds te eten krijgen? Neem dan eten mee van huis. Drink op het werk niet teveel koffie en frisdrank. Beperk jezelf tot maximaal twee koppen koffie per dag.

Beweeg: Zorg voor genoeg beweging. Ga bijvoorbeeld tijdens je pauze een stukje wandelen met je collega’s. Zo ben je niet alleen weg van je werkomgeving, beweging helpt ook om je brein actief te houden.

Slaap: Zorg voor genoeg slaap. Als je al veel stress ervaart op je werk dan is het des te belangrijker dat je een goede nachtrust hebt. Niet alleen de duur van je slaap is belangrijker, maar ook de kwaliteit. Hou jezelf niet tot vlak voor het slapen bezig, kom alvast tot ontspanning voordat je gaat slapen. Wil je meer tips om je slaapkwaliteit te verbeteren? Lees dan dit artikel.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Johan Duhoux

Psycholoog. Coaching you to a healthier lifestyle. Loves to make music. Smiles a lot.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!