In mijn vorige blog gaf ik aan dat het mijn bedoeling is om ook te schrijven over mijn minder goede dagen.Verschillende aanpassingen in mijn leven hebben er voor gezorgd dat deze goede dagen tegenwoordig met afstand worden overschaduwd door de slechte. Ik heb echter nog steeds dagen dat het niet goed gaat en weer last heb van huilbuien, enorme frustraties, diepe onzekerheden of een slecht humeur. 

Geen wedstrijd

Aangezien ik erg bezig ben met mijn persoonlijke ontwikkeling en erg trots ben op de voortgang die ik de afgelopen maanden heb gemaakt baal ik echt van de slechte dagen. Ik ben erg streng voor mezelf.  Het voelt dan ook of ik voor al mijn goede dagen een punt heb gekregen en mijn volledige score weer van het bord wordt geveegd omdat een dag ‘niet geslaagd’ is. Deze mindset zorgt er uiteraard weer voor dat ik me allesbehalve beter ga voelen. 

Terugvallen…

Afgelopen twee weken had ik een enorm ‘terugval’-gevoel. Ik had al weken geen ruzie gehad met mijn vriendje en nu hadden we drie knallende ruzies. Zes weken niet gehuild: nu heb ik in twee weken tijd vier enorme huilbuien gehad. Voelde mij tevens super machteloos over problemen in mijn familie waar ik niets aan kan veranderen. Vervolgens is de zomerperiode op mijn werk nu echt voorbij en heb ik even enorme stress ervaren.  Long story short: ik voelde me echt rot. Echter helpt het niet om je als je je al slecht voelt, je daarbovenop ook nog eens slecht te gaan voelen omdat je je slecht voelt. Dat gevoel dat je ‘faalt’ maakt namelijk dat je je nog slechter voelt. Ik vind het zelf super lastig maar mijn wijze les in dit soort situaties: wees lief voor jezelf! Ik vond dit artikel op de NiceDay site erg nuttig: wees lief voor jezelf en doe aan goede zelfzorg is de boodschap.

Soms verdwaal ik maar heel even, soms duurt het wat langer. Maar uiteindelijk raak ik altijd weer thuis. 

…en dan weer opstaan

Dus als je je slecht voelt: laat dat gevoel gewoon even over je heen komen. Neem de tijd die je nodig hebt om je slecht te voelen en krabbel pas weer op als je daar klaar voor bent. Verdriet, woede, somberheid: het is oké. En op het moment dat je je weer beter gaat voelen: neem je stap voor stap je leven weer in handen. Het is uitgepraat met mijn vriendje, afgesproken hoe we liever kunnen zijn voor elkaar. Er staat een bezoekje aan mijn familie ingepland en ik ga een weekje op vakantie zodat ik de stress van werk even kan loslaten. Lekker niet veel doen. Behalve heel lief zijn voor mezelf. 

Wedstrijd of wandeling

Dus, een mijn wijze les voor mezelf: persoonlijke ontwikkeling is geen wedstrijd. Ik kan  niet winnen of verliezen. Je kan het eerder vergelijken met een wandeling: soms neem ik een prachtige route en soms neem ik per ongeluk even de verkeerde afslag. Deze afslag kan er voor zorgen dat ik soms op plekken komt waar ik liever niet was geweest. Soms verdwaal ik maar heel even, soms duurt het wat langer. Maar uiteindelijk raak ik altijd weer thuis. 

 

Liefs, 

Mara 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!