Werken werken en nog eens werken, hoe ga je om met werkstress?
Werken werken en nog eens werken, hoe ga je om met werkstress?

Iedereen die een baan heeft gehad, weet dat dit gepaard gaat met werkstress van tijd tot tijd. Deadlines, hoge werkdruk of andere problemen kunnen allemaal voor werkgerelateerde stress zorgen. De meeste mensen kunnen wel omgaan met een stressvolle week als dit niet te vaak voorkomt. Tegenwoordig lijden veel mensen echter aan chronische stress. Chronische stress gaat vaak gepaard met zowel fysieke als emotionele gezondheidsproblemen. We leggen je uit hoe je het beste om kan gaan met deze stress. 

Heb jij werkstress?

Een omgeving waarin werkstress voorkomt is vrij gemakkelijk te herkennen. Allereerst zijn er meestal een aantal zaken die hieraan voorafgaan. Een (te) hoge werklast, conflicten op het werk of een gebrek aan groeimogelijkheden zijn omstandigheden die werkstress kunnen veroorzaken.

Symptomen van chronische stress zijn heel divers. Kenmerken in het begin zijn vaak terugkerende hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Omdat er vaak weinig aan wordt gedaan op het werk om chronische stress tegen te gaan, kunnen deze problemen erger worden. Hoge bloeddruk, slapeloosheid, een verstoord immuunsysteem en angstklachten zijn vaak het gevolg. Dit draagt bij aan gezondheidsproblemen zoals depressie, overgewicht en hartaandoeningen. Voordat het zo erg wordt, lopen veel mensen echter al tegen een ander probleem aan, een burn-out.

Omgaan met werkstress

Chronische stress kan in veel gevallen voorkomen worden door op een juiste manier om te gaan met werkstress. Allereerst is het in deze digitale tijd nodig om grenzen te stellen. Stel bijvoorbeeld de regel in dat je thuis niet meer aan werk zit, op deze manier creëer je een werkvrije-zone. Vervolgens kun je in deze werkvrije-zone jezelf weer opladen en tijd nemen om te relaxen. Dit is pas effectief als je zowel jouw werkgerelateerde gedachten als het daadwerkelijke werken zelf afsluit.

Merk je dat je last hebt van terugkerende werkstress? Dan is het belangrijk om dit in kaart te brengen. Kijk welke situaties stress veroorzaken en hoe jij reageert op deze situaties. Dit kan helpen om patronen te ontdekken tussen stressoren en jouw reactie. Communiceer hierover met je leidinggevende om samen aan een oplossing te werken. Een zieke werknemer levert jouw baas ook stress op dus hij of zij zal ook baat hebben bij een oplossing voor jouw werkstress.

NiceDay: Schrijf in je Daily Planner wanneer jij stress ervaart en welke gedachten en gevoelens dit bij je oproept. Bespreek dit met je professional om te kijken hoe je hier aan kunt werken.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!