Wat is werkgeluk?

Werkgeluk betekent dat je plezier hebt in je werk en dat je doet wat je belangrijk vindt. Eigenlijk is het heel erg vanzelfsprekend dat werkgeluk van belang is. Werkgeluk gaat verder dan een leuke vrijdagmiddagborrel of een goed georganiseerde lunch op kantoor. Er zijn veel aspecten die bijdragen aan werkgeluk en waar werkgevers zich mee bezig kunnen houden. Werkgevers krijgen steeds meer inzicht in de voordelen van werkgeluk bij werknemers en zij nemen meer moeite om te investeren in werknemers. Werknemers die “werkgelukkig” zijn zijn creatiever en productiever. Ook zorgt werkgeluk voor minder verzuim en triggert het een verhoogd gevoel van willen samenwerken en willen innoveren.

Er zijn vijf factoren die bijdragen aan werkgeluk:

  • Autonomie: kan ik doen wat ik wil doen?
  • Persoonlijke groei: doe ik werk waar ik van leer en is het niet té moeilijk of té makkelijk?
  • Zingeving: doe ik iets nuttigs en hoe belangrijk vind ik dat?
  • Relaties: heb ik mensen in mijn omgeving die mij steunen en waar ik mijn ei bij kwijt kan?
  • Vitaliteit: heb ik een gezonde leefstijl?

Iedereen ervaart werkgeluk anders. Belangrijk is om voor jezelf je eigen werkwaarden te ontdekken. De een kan een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid als heel prettig ervaren en er geluk uit halen. De ander doet graag routinematig werk met minder afwisseling en hoeft niet per se een uitdaging. Als het om werkgeluk gaat is niks goed of fout! Belangrijk is de match tussen jou en de visie van het bedrijf en de taken die erbij horen.

Het gelukkigste personeel

Een bedrijf zoals Google heeft de mogelijkheid om hun werknemers onder werktijd te laten sporten. Klimmen op de klimmuur of het volleybalveld op, je kan iedere sport uitoefenen. Ook is eten en drinken tijdens de lunch gratis. Een muzikaal idee? Ga naar de studio waar je met collega’s een nummer kan opnemen. Een powernap is inmiddels ook geen taboe meer en wordt zelfs gestimuleerd! Het is niet gek dat dit soort dingen bijdragen aan het geluk van werknemers. Maar niet ieder bedrijf heeft budget voor een klimmuur of muziekstudio en vaak zit werkgeluk ook in de “kleine” dingen. Waar kunnen bedrijven dan op letten?

  • Vaak worden evaluatiemomenten of beoordelingsgesprekken gebruikt om te bespreken wat een werknemer beter kan. Het advies is dat er tijdens deze gesprekken meer focus komt op iemands kwaliteiten en bijdrage aan het bedrijf. Verbeterpunten kunnen uiteraard genoemd worden, belangrijk is om constructief te zijn zodat iemand gemotiveerd het gesprek verlaat!
  • De beste manier om productiviteit en werktevredenheid te creëren is door werknemers taken te laten uitvoeren waar zij goed in zijn. Een goed team bestaat uit verschillende soorten mensen met verschillende kwaliteiten die nodig zijn.
  • Maak de ruimte waarin werknemers werken groen: planten zorgen voor meer zuurstof en geven rust. Als je geen tijd hebt voor een wandeling tijdens je werk kan je als werknemer in ieder geval dagdromen en staren naar de planten in je werkomgeving.
  • Geef je werknemers ruimte en denk als werkgever in mogelijkheden: wat heeft mijn personeel nodig en wat is haalbaar?

Hoewel de werkgever veel invloed heeft op werkgeluk is het ook iets waar je als werknemer veel invloed op hebt. Persoonlijke eigenschappen zoals gezond leven, zelfvertrouwen en flexibiliteit zorgen ervoor dat jij met een fijner gevoel op werk zit.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!