Rafiki is mijn nieuwe held. Hij is de wijze baviaan uit de Lion King. Hij leert Simba opnieuw in zichzelf geloven en laat hem zien wie hij is en waar hij vandaan komt. Onlangs heb ik de remake van de Lion King gezien. Wat heb ik gehuild bij het eerste gedeelte. Dat heb ik normaal nooit bij films. Ik denk dat het komt doordat ik mezelf herkende in Simba. Hij heeft iets traumatisch als kind meegemaakt wat hem maar blijft achtervolgen op weg naar volwassenheid. Hij gelooft niet meer in zichzelf en geeft zichzelf de schuld van alles wat er is gebeurd. Ergens aan het einde van de film vindt Rafiki hem in de jungle en vraagt aan hem: The question is, who are you?” Nou, toen dacht ik, damn Disney wat een wijsheid breng je ons in een van origine kinderfilm.

Die specifieke quote van Rafiki achtervolgde mij toen ik uit de bioscoopzaal liep. Het volgde mij helemaal tot aan mijn huis. Het heeft zich daarna genesteld in mijn hoofd en ik kan niet stoppen met denken. Want: wie ben ik? Wie ben ik…? Ik denk dat menig mens zichzelf weleens deze vraag heeft gesteld. Onbewust dan. Wat zou jij antwoorden als iemand aan jou zou vragen wie jij bent? Zou je het beantwoorden op het gebied van je werk, ouderschap of gewoon met je naam? De vraag: wie ben jij, is erg ruim in te vullen. Ik denk zelf dat er ook geen fout antwoord is. Als jij jezelf ziet als Jan van 35 jaar en vader van twee kinderen, dan is dat prima.  Ikzelf kan nog geen antwoord geven op de vraag wie ik ben. Want ik weet het (nog) niet. Wie weet dat ik op een dag wakker wordt, in de spiegel kijk en denk: DIT ben ik!

Een andere quote van Rafiki die ik heel er mooi en steunend vind is de volgende: The past can hurt, but the way I see it you can either run from it or learn from it. Je hebt altijd twee keuzes als het gaat om pijnlijke herinneringen van het verleden: je kan doen alsof het er nooit is geweest en de rest van je leven met pijn in je hart je leven leiden. Of je gaat de confrontatie aan en probeert te ontdekken wat het pijnlijke verleden je heeft gebracht. Dit zal in eerst instantie pijnlijk zijn, maar het kan je ook iets positiefs opleveren. In de Lion King leert Simba dat het niet zijn schuld is dat zijn vader is overleden. Maar voordat hij dit doorhad, vluchtte hij omdat het te pijnlijk was om de gebeurtenis onder ogen te zien. Uiteindelijk ziet hij in hoe het werkelijk is gegaan en krijgt hij weer vertrouwen in zichzelf. 

Dus wees zoals Simba:

face your past and learn from it!

 

Hakuna Matata

 

Liefs,

Ghyta 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!