mensen-plantage-erbij-horen

Erbij horen in een tijd van toenemende tegenstellingen? Brené Brown duikt in haar boek ‘Verlangen naar verbinding: Er echt bij horen en de moed om alleen te staan’ (2018), uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V. in thema’s als verbinding en ‘erbij horen’. Wat betekent dat? En wat vraagt dat van ons? Moeten we veranderen wie we zijn om erbij te horen?

Erbij horen

Brené Brown leert ons dat er echt bij horen niet iets is waarover we onderhandelen of wat we samen met anderen bereiken. Erbij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn. Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn.

Je hoort erbij als jij ergens graag wilt zijn en de anderen je er ook graag bij willen hebben, precies zoals je bent. Je hoort er pas echt bij als je geaccepteerd wordt om wie je bent. Pas je je aan, dan word je geaccepteerd omdat je hetzelfde bent als de rest en zal er geen oprechte verbinding ontstaan.

Erbij horen is niet passief. Als je lid bent van een groep, betekent het nog niet direct dat je erbij hoort. Brené stelt dat je er pas echt bijhoort als je je kwetsbaar durft op te stellen. Ja, dat wordt soms ongemakkelijk. Je gaat door een leerproces. Je hoort er niet vanaf het eerste moment bij. Om er echt bij te horen moet je niet opofferen wie je bent. En dat vraagt vertrouwen en moed!

Vertrouwen in anderen

Allereerst vraagt het vertrouwen in anderen. Brené Brown legt uit dat je het volgende van elkaar mag vragen:

 1. Grenzen: Respecteer mijn grenzen, als je niet zeker bent over waar mijn grens ligt, vraag het me!.
 2. Betrouwbaarheid: Je doet wat je zegt, je bent eerlijk en weet waar prioriteiten liggen.
 3. Verantwoordelijkheid: Indien je fouten maakt, zie je deze onder ogen en probeer je het weer goed te maken.
 4. Vertrouwelijkheid: Je houdt zaken die je niet hoort te delen voor jezelf. Het is van belang dat ik weet dat je dingen niet doorverteld.
 5. Integriteit: Je kiest voor moed boven gemak, je kiest voor waarden en normen niet voor zaken die snel of makkelijk zijn
 6. Niet oordelen: Ik kan vragen om wat ik nodig heb en jij kunt vragen om wat jij nodig hebt. We kunnen zonder oordeel praten over wat we voelen.
 7. Ruimhartigheid: Je stelt je open voor de bedoelingen, woorden en daden van anderen en gaat uit van het beste.

Vertrouwen in jezelf

Maar met alleen vertrouwen in de ander, ben je er nog niet. Het is ook belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf en af en toe stil te staan bij:

 1. Grenzen: Heb ik mijn grenzen gerespecteerd? Ben ik duidelijk geweest over wat voor mij oké is en wat niet?
 2. Betrouwbaarheid: Ben ik betrouwbaar geweest? Heb ik gedaan wat ik zei?
 3. Verantwoordelijkheid: Heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen?
 4. Vertrouwelijkheid: Heb ik de vertrouwelijkheid gerespecteerd en dingen gepast gedeeld?
 5. Integriteit: Heb ik eerlijk gehandeld?
 6. Niet oordelen: Heb ik gevraagd om wat ik nodig had? Ben ik niet-oordelend geweest over het feit dat ik hulp nodig had?
 7. Ruimhartigheid: Ben ik open en liefdevol geweest tegenover mezelf?

Moed

Om ergens bij te horen moeten we onze eigen muren afbreken, onze eigen ‘ideologische bunkers’ verlaten en vanuit ons hart leven, in plaats vanuit angst of pijn. We kunnen er niet vanuit gaan dat een ander dit voor ons doet. We moeten allemaal onze eigen weg vinden. Dit zal niet altijd leuk of makkelijk zijn, soms voelt het ongemakkelijk en oneerlijk.

Het gaat om leren luisteren, lastige gesprekken voeren, pijn delen, vreugde zoeken en eerder nieuwsgierig dan defensief zijn. Dat alles terwijl jij je kwetsbaar opstelt en we samen zoeken naar samenhorigheid.

Durf jij je kwetsbaar op te stellen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!