werkstress

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders ervaart werkdruk tijdens het verrichten van zijn of haar werkzaamheden. Dit is een probleem waar de werknemer en de werkgever rekening mee moet houden. Hoewel het logisch klinkt dat te veel werkdruk kan leiden tot psychische of mentale klachten, kan ook te weinig werkdruk leiden tot deze klachten. Werkdruk is wat anders dan het gewoon druk hebben op je werk. Werkdruk ontstaat wanneer je te veel werk moet verrichten in een korte tijd. De balans tussen werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer wordt verstoord met het hebben van werkdruk.

Hoe ontstaat werkdruk?

Het hebben van werkdruk ontstaat voornamelijk doordat je taken krijgt die je niet binnen de beschikbare tijd af kan krijgen. Je ervaart hierdoor stress. Het hebben van werkdruk hoeft niet altijd negatief te zijn, zolang je dagelijks leven er niet onder lijdt is het geen probleem. Maar wanneer je deze stress voor een langere tijd ervaart kan dit leiden tot klachten. Verder is het niet alleen de tijdsdruk die leidt tot werkstress, wanneer je geen steun ontvangt van collega’s of je leidinggevende, kan dit negatieve invloed hebben op de manier waarop je plezier beleeft aan je werk. En wanneer je geen plezier ervaart in je werk zal dit de werkdruk verhogen. Alles is dus met elkaar verbonden.

Welke klachten ontstaan er?

Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan, zoals fysieke en/of psychische klachten. Onder fysieke klachten vallen verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en hyperventilatie. Er kunnen ook psychische klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slapeloosheid, somberheid, burn-out en/of overspannen. Deze klachten kunnen grote impact hebben op je privéleven, maar ook op je werkzaamheden. Door klachten kan je minder goed presteren en krijgen je je taken niet op tijd af. Dit zorgt voor meer stress en sombere gevoelens, wat de fysieke en/of psychische klachten verergert. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden om de klachten te kunnen verminderen.

Tips om om te gaan met werkdruk

Vaak ontstaat werkdruk doordat je te veel werk op geschoteld krijgt en hier te weinig tijd voor hebt. Bespreek dit met je leidinggevende of met je collega’s. Het is niet erg om minder te doen; ze willen natuurlijk niet dat jij ziek thuis blijft zitten. Aangeven is ook goed zodat je leidinggevende op tijd kan ingrijpen. Verder lucht het bespreken van stress op. Door de hierboven beschreven vicieuze cirkel te doorbreken kun je je meer gaan richten op het voorkomen van de klachten.

NiceDay: bespreek samen met jouw professional hoe jij stress kan aanpakken. In je dagboek kan je bijhouden wat je voelt bij de veranderingen. Plan daarnaast een moment in op je daily planner, wanneer je hierover met je collega of leidinggevende gaat praten.

Volg ons nu ook op Facebook! 

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!