Yoga voor een sterke en soepele rug
Yoga voor een sterke en soepele rug

De rugspier is één van de grootste spiergroep die het lichaam heeft. Het trainen van deze spiergroep zorgt voor een betere lichaamshouding en voorkomt blessures in de rug, nek en schouders. De kathouding vergroot de flexibiliteit en soepelheid in de rug en het mooiste is, dat iedereen deze houding kan!

Wat is de kathouding?

Dit is een basishouding; een balansoefening op handen en knieën. In yogajargon heet deze houding “Utthita Chakravakasana”. Utthita betekent strekken en Chakravakasana staat voor kat. Deze asana wordt ook wel de ‘kat-koehouding’ genoemd. Omdat de rug eerst bol (kat) en vervolgens hol (koe) wordt gemaakt op de ademhaling. En daar ligt ook de kracht in deze asana. Door ritmisch op de in- en uitademhaling te bewegen, kan je deze houding het best tot zijn recht laten komen en het lichaam trainen.

Wat is het effect van de kat/koe houding?
Deze asana vergroot de flexibiliteit en soepelheid van de rug, strekt ook de spieren in de armen en benen, en maakt de heupen en buikspieren sterker. Het is een actieve basishouding die op de ademhaling wordt gedaan. Door de rug bol en vervolgens hol te maken benadruk je de natuurlijke kromming van de ruggengraat en verlicht je met name eventuele spanning in de onderrug, schouders en nek. Daarbij is het van belang rustig in- en uit te ademen door de neus. Een gehaaste ademhaling zorgt voor spanning in het lichaam en heeft een tegeneffect.

Zo doe je de kat/koehouding

  • Je komt op handen en knieën zitten. Belangrijk is dat de knieën op heupbreedte zijn, armen gesterkt en de handen onder de schouders, vingers gespreid voor een betere balans. Bij gevoelige of pijnlijke polsen kan je als alternatief twee vuisten maken en daarop rusten.
  • De schouders duw je naar achteren, weg van de oren, waardoor direct spanning van de nek en schouders verminderen.
  • In de startpositie is de rug eerst recht en kijk je naar de grond.
  • De tenen zijn gesterkt of als dat prettiger voelt, plaats je de tenen in de grond.
  • Op de inademing duw je de kin richting de borst en maak je de rug bol. Hierbij strek je de armen en duw je als het waren het gewicht met de handen (of vuisten) van je af.
  • Op de uitademing duw je de kin richting het plafond, maak je de rug hol en duw je de schouderbladen richting elkaar, zoals op de foto hierboven.
  • Herhaal dit minsten vier keer of meer wanneer je veel hebt gezeten op een dag.

Wil je na het doen van de kathouding je rug verder trainen? Deze video helpt je daarbij:

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!