zelfontplooiing

December is aangebroken. Dat betekent dat 2018 er bijna op zit. Als deze blog online komt, zijn er nog 20 dagen over van 2018. Persoonlijk vind ik dat 2018 voorbij is gevlogen. Wat op zich wel fijn is, maar ook wel weer jammer. Ik heb nieuwe mensen ontmoet, hard gestudeerd, heel veel gehuild maar ook gelachen. Het was een enerverend jaar. Tijd voor wat reflectie.

Mooie mensen

2018 was het jaar waarin ik nieuwe mensen heb ontmoet. Deze mensen hebben mij stuk voor stuk iets geleerd. Van de één heb ik geleerd om het leven te zien als regen en zonneschijn. Achter iedere donkere wolk schuilt de zon, daar moet je altijd op vertrouwen. Van de ander heb ik geleerd dat hoe lang je elkaar kent niet per definitie betekent dat je hele goede vrienden bent. Tijd is geen maatstaf. Als de klik er meteen is, dan zal hij ook blijven. Van nog een ander heb ik geleerd om te vertrouwen in het andere geslacht. Hij heeft mij geleerd dat mannen ook een andere kant hebben; een steunende en niet veroordelende kant. Stuk voor stuk hebben deze mensen een plek in mijn hart gekregen.

Tegenslagen

2018 was niet echt mijn jaar. Het was weer een jaar waarin ik met depressie en PTSS op mijn schouders door het leven ging. Op sommige dagen kon ik ze dragen, maar op heel veel dagen ook niet. Ik ben een paar keer helemaal naar het diepste van de put gezakt en zag geen licht meer. Op de een of andere manier wist ik mijzelf er altijd wel uit te trekken, anders was ik deze blog misschien nu niet aan het schrijven. Mijn psychische problemen zullen ook niet ineens verdwenen zijn, maar ik hoop heel erg dat ik in 2019 afscheid mag nemen van deze twee demonen. Nog een tegenslag was het niet behalen van mijn diploma dit jaar. Ik wilde zo graag verder, maar het mocht niet zo zijn. Het was moeilijk om dit te accepteren, maar uiteindelijk kan je niet anders dan het toch accepteren en doorgaan.

Zelfontplooiing

2018 was ondanks alle tegenslagen ook het jaar van zelfontplooiing. Ik heb geleerd dat ik mijzelf op de eerste plaats moet zetten, niet andere mensen of studeren. Als ik niet functioneer, functioneren de andere dingen ook niet. Het blijft moeilijk om mijzelf op nummer één te zetten omdat ik vaak van alles tegelijk wil doen. Maar er komt altijd een moment dat ik tegen mezelf zeg: en nu ga je jezelf een dosis selflove geven! Dit is iets waar ik in 2019 aan ga blijven werken. Daarnaast heb ik geleerd om wat minder te geven. In bepaalde vriendschappen bijvoorbeeld. Als ik teveel geef en ik krijg er weinig voor terug, dan kost mij dat alleen maar energie. In een vriendschap of wat voor een relatie dan ook, moet aan allebei de kanten evenveel gegeven worden. Anders is de relatie niet in evenwicht. Dit heeft er bij mij toe geleid dat ik een goede vriendin tot op heden niet meer spreek. Ik vond dit in het begin heel erg moeilijk, maar na een tijdje voelde het als de juiste keuze. Zelfontplooiing is iets dat ieder jaar weer terugkomt. In 2019 hoop ik mijzelf weer een stukje verder te ontwikkelen.

En 2019?

2019 wordt een jaar waarin ik heel veel tijd heb om aan mijzelf en aan mijn depressie en PTSS te werken. Ik vind het doodeng. Ik kan niet vluchten. Het is tijd om in mijzelf te vertrouwen, dat ik de strijd aankan. Ik ben niet meer dat meisje van vroeger, die altijd al haar emoties wegduwt omdat ze het op dat moment niet aankon. Nu ben ik de volwassen Ghyta, die sterk genoeg is om, met hulp, de demonen van het verleden onder ogen te komen.

Quote bij dit verhaal: I’m in repair, I’m not together but I am getting there – John Mayer (in repair) 

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!