Zo bewaar jij de rust in stressvolle momenten
Zo bewaar jij de rust in stressvolle momenten

We hebben allemaal momenten waar we tegen opzien: het geven van een presentatie, het bezoek aan de tandarts, het voeren van een (sollicitatie)gesprek, de deadline voor het inleveren van je rapportages, enz. Er zijn momenten waarop de druk overweldigend kan zijn en het hart in de keel zit, het klamme zweet in de handen of op rug staat en de paniek toestaat. In deze blog zeven tips die ervoor zorgen dat jij stressvolle momenten fluitend tegemoet gaat.

Wat is stress?

De oorspronkelijke betekenis van het woord stress verwijst naar de externe druk die op een persoon wordt uitgevoerd. Deze druk resulteert in spanning. Het lichaam reageert op stressvolle gebeurtenissen met verhoogde fysiologische activiteit om zo adequaat mogelijk te kunnen reageren. We hebben dus stress nodig om te kunnen presteren. Stress wordt ongezond wanneer de duur van de externe druk te lang duurt. Het lichaam is namelijk niet in staat om blijvend te reageren op stress-veroorzakende situaties. De energie en de reserves van het lichaam raken uitgeput. Daardoor kan er (blijvende) schade worden aangericht in de vorm van lichamelijke en psychische klachten of ziekten. Dat brengt ons bij de vraag: “Wanneer duurt stress te lang om ongezond te zijn?”

Ongezonde stress

De mate van stress en hoelang je deze aankunt is voor iedereen anders. De één vindt het geen probleem om een presentatie te houden voor een groep mensen. Een ander vindt dit heel overweldigend. Welke mate van stress voor jou gezond is, kan jij het beste bepalen omdat alleen jij ervaart wat het precies met je doet. Stresssignalen herkennen en durven accepteren is de eerste stap naar hoe je met meer gemak om kan gaan met stressvolle situaties. De volgende tips helpen je verder:

  1. Paniekmoment verslaan: wanneer we in gevaar zijn of een lastige situatie tegemoet gaan, gaan onze geest en lichaam in de “fight or flight” modus. Geen van beide is echt geschikt wanneer we op het punt staan ​​een presentatie te geven of een sollicitatiegesprek hebben. De beste manier om paniekmomenten te verslaan is het gebruiken van een ontspanningsreactie.
  2. Adem op je gemak: het klinkt als een schot voor open doel, maar een rustige ademhaling is één van de meest effectieve manieren van een ontspanningsreactie creëren. Onopgemerkt gedurende de dag kruipt de ademhaling hoger en zeker tijdens stressvolle situatie. Hoe hoger de adem zit (bij de borst), hoe meer stress het lichaam heeft. Het geheim van een goede ademhaling zit in diep ademen: richting de buik. Door de handen op de buik te plaatsen net voor of tijdens een stressvolle situatie diep in- en uit te ademen door de neus geeft dat direct stressvermindering.
  3. Kom in beweging: een andere effectieve manier van een ontspanningsreactie creëren is door te bewegen. Dat kan een korte wandeling zijn of wat eenvoudige rek- en strekoefeningen doen. Het lichaam maakt tijdens het beweging endorfines aan. Deze “gelukstofjes” zorgen ervoor dat je je relaxter voelt en prettiger in je vel zit wat vervolgens weer bijdraagt aan meer energie en minder stress.
  4. Maak gebruik van de panieksignalen: het hebben van zweethanden of een kloppend hart zijn géén tekenen dat je gaat falen! Het zijn tekenen dat je iets gaat doen wat je spannend vindt. Wanneer je dit realiseert en de bijwerkingen ziet als iemand die klaar is om iets geweldigs neer te zetten/ aan te pakken, kijk je plots anders naar de situatie. Op dat moment tegen jezelf zeggen dat deze uitdaging  geen probleem is, zorgt ervoor dat het stress gevoel afneemt naar een gezonde portie.
  5. Geen aandacht voor negativiteit: wanneer je je voorbereidt op een stressvolle gebeurtenis is het cruciaal je te focussen op de positieve dingen van deze situatie, hetzij de mensen, omgeving, enz. Angstige, negatieve en cynische ‘vibes’ zorgen ervoor dat je geen controle ervaart wat bijdraagt aan meer in plaats van minder stress.
  6. Oefenen, oefenen en oefenen: met name het regelmatig oefenen van presentaties of het voeren van een gesprek helpt enorm om het stressniveau te verlagen. Hoe meer je oefent, hoe meer automatisch het wordt met als gevolg dat je er meer zelfvertrouwen in hebt. Er is namelijk een perfecte match tussen jouw vaardigheidsniveau en de uitdaging waarmee je wordt geconfronteerd. Door regelmatig te oefenen weet je waar je kracht ligt en hoe je deze kan gebruiken op het moment suprême. Nu is oefenen voor een tandartsbezoek wat lastiger. In dergelijke situaties is het visualiseren dat het bezoek / de behandeling goed gaat en je deze aankan een aanrader om spanningsklachten te verminderen. Leg je focus op het positieve, zie tip 5.
  7. Zorg goed voor jezelf: de een kan geen hap door zijn keel krijgen tijdens stress, de ander stop moeiteloos een reep chocolade naar binnen. Stressvolle situaties horen nou eenmaal bij het leven. Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe makkelijker jij met stressvolle situaties om kan gaan. Dat betekent zorgen voor en aandacht geven aan al het essentiële onderhoud, zoals goede voeding, voldoende slaap, actieve lichaamsbeweging en genoeg ontspanning.

“Rustige geest brengt innerlijke kracht en zelfvertrouwen, dat is heel belangrijk voor een goede gezondheid.” – Dalai Lama

Yoga tegen stress

Er zijn specifieke yogaoefeningen die het stressgevoel direct verminderen. Bekijk de video “Yoga For Stress relief” en ervaar wat yoga voor jou kan doen tijdens stressvolle momenten.

Tags: rust stress
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!