Je hebt jezelf een doel gesteld en die wil je behalen. Vol goede moed ga je van start en toch overkomt het ons allemaal dat de motivatie soms minder wordt en het lastig is om vol te houden. In deze blog alles over wat motivatie is en wat je kan doen om gemotiveerd te blijven en je doelen met meer gemak te bereiken.

Wat is motivatie?

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Het is een mix van aangeboren eigenschappen, cultuur en omgeving. Motivatie zorgt ervoor dat jij in beweging komt en ernaar gaat handelen. De talloze verleidingen uit je omgeving maken het een uitdaging om gemotiveerd te blijven. Totdat je daar anders over gaat denken.

Reset the mind

Om je doelen te bereiken werkt het uitermate goed om zelf de verantwoordelijkheid in handen te nemen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je een dieet volgt en de supermarkt spontaan stopt met ongezond voedsel maken. Of de regen plaats maakt voor de zon wanneer je wilt gaan hardlopen. Maar dat gaat (helaas) niet gebeuren. Externe factoren zullen nooit volledig verdwijnen en de weg vrijmaken, zodat jij jouw doelen zonder enige verleiding, drempel of tegenslag kan bereiken. Door je dit te realiseren, voorkom je teleurstellingen en ben je al een stap dichterbij je doel.

Focus

Het bereiken van je doelen is geen makkelijke weg en dat is oké. Maar door te benadrukken dat het moeilijk is, maak je het in werkelijkheid nog moeilijker. Door aan het woord ‘moeilijk’ te denken vloeit je motivatie (en daarmee energie) hoppa zo weg. Woorden hebben veel invloed op onze gedachten en gedachten die overheersen in het hoofd bepalen ons gedrag. Nu hoef je jezelf niet voor de gek te houden door te zeggen dat het ineens allemaal makkelijk is, want dat werkt niet. Wat wel werkt is de focus verplaatsen van “Ik vind het moeilijk” naar “Ik doe dit graag omdat het mij dichterbij mijn doel brengt”. Het is simpel, maar bijzonder effectief om zo te gaan denken. De reden waarom dit werkt is omdat door het gebruiken van andere woorden je geen obstakels ervaart die je tegenhouden of je vertragen. Hierdoor is het makkelijk om te gaan met verleidingen en krijg je plezier in wat je doet. En alles wat je met meer plezier doet, levert meer resultaat op. De volgende zeven tips helpen je om een positieve focus te hebben en gemotiveerd te blijven.

7 Motivatie Tips

Deze tips zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en helpen je om realistische doelen te stellen en er meer plezier uit te halen.

1. Kies een doel dat de moeite waard is
Ieder doel dat jij de moeite waard vindt, geeft je positieve energie. Als het doel je niet inspireert, ga je het eenvoudig weg niet realiseren. Motivatie en positief denken gaan vanzelf op het moment dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dus kies een doel waar je echt enthousiast van wordt en formuleer dat duidelijk.

2. Focus op het goede
Wanneer de motivatie wegebt stel jezelf dan de volgende vraag: “Wat is er wel goed?” Bijna elke situatie heeft een voordeel en het vermogen om dat te zien zal je helpen gemotiveerd te blijven. Nu is het zeker een kunst om in alles iets positiefs te zien, maar met enige training heb je het zo onder de knie. Hoe vaker je jezelf deze vraag stelt, hoe makkelijker het gaat worden en hoe makkelijker het is om gemotiveerd te blijven.

3. Vier je successen
Hoe klein je succes ook is, vier het! Het is tenslotte weer een stap(je) in de goede richting. Complimenteer of beloon jezelf met een cadeau(tje). Want hoe klein de stap ook is, het is iets wat jij hebt gepresteerd en dat is een viering waard.

4. Vraag om steun
Er is niets mis met uiten dat je een tijdelijke motivatie dip hebt en hulp aan anderen vraagt om daar uit te komen. Ga niet klagen, maar geef aan dat je even niet zo gemotiveerd bent en vraag de ander te vertellen wat je goed doet. Luister naar de ander, want dat zal je een fijn gevoel geven waardoor de dip als sneeuw voor de zon verdwijnt.

5. Houd het compact
Grote stappen, snel thuis bestaat niet wanneer het gaat om doelen realiseren en is funest voor de motivatie. Wanneer je een marathon wilt lopen, zal je toch eerst moeten beginnen met een paar kilometer hardlopen en dat vervolgens opbouwen. Hetzelfde principe geldt voor het realiseren van je doelen: zet overzichtelijke stappen vooruit, zodat de motivatie blijft. Eén stap vooruit, ís een stap vooruit!

6. Voorkom doemdenken
Soms zit het gewoon even tegen en dan komt er een negatieve gedachte voorbij. Kan gebeuren en ook niets mis mee. Maar blijf er niet in hangen. Wanneer je meegaat in wat niet werkt, kan of lukt, stapelen de problemen zich op en verdwijnt de motivatie. Wanneer je in zo een moment zit, laat je gedachten dan even rusten. Maak een wandeling, luister naar muziek en focus je daarna op wat wel lukt.

7. Laad jezelf op
Het hebben van motivatie en dat vasthouden kost energie. Hoe minder energie je hebt, hoe minder motivatie. Voorkom dat de energie voorraad opraakt en neem de tijd voor leuke dingen: een goed gesprek, sporten, je favoriete gerecht eten, enz. Dingen doen die je leuk vindt, geven je energie en zorgen ervoor dat de motivatiemotor op volle toeren kan blijven draaien.

Motivatie Boost
Heb je een mega off day en is je motivatie ver te zoeken? Bekijk dan mijn video “Yoga For More Motivation” en gun jezelf een motivatie boost met deze yogaoefeningen!

Tags: motivatie
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!