Mindfulness gaat over leven met meer bewustzijn en aandacht. Zo kan je bewuster omgaan met je voeding, bewuster omgaan met je emoties en bewuster omgaan met… plastic! Heb jij soms ook het gevoel meer plastic te verbruiken dan eigenlijk nodig is? Of heb je geen idee hoeveel plastic je eigenlijk in het dagelijks leven gebruikt? In dit artikel willen we meer bewustzijn creëren over de consumptie van plastic.

Onmisbaar maar niet altijd noodzakelijk

Plastic, we kunnen niet meer zonder. Maar betekent dit dat het altijd een noodzaak is om het te gebruiken? Is het bijvoorbeeld nodig om drankjes te voorzien van één of zelfs meerdere rietjes? Is het nodig om plastic bekers, plastic bestek en plastic borden te gebruiken op feestjes en/of barbecues? Deze voorbeelden laten je waarschijnlijk stilstaan bij hoe vaak we onnodig plastic verbruiken. 

Voorverpakt vs onverpakt voedsel

Kijk jij soms ook met een scheef hoofd naar paprika’s en komkommers die per één verwikkeld zijn in plastic? Wees gerust, het heeft gelukkig een functie. Omdat groenten eerst vervoerd moeten worden voordat ze op je bord belanden, worden ze in plastic gewikkeld om ze te beschermen en om de versheid te bewaren. Dat er een reden voor verpakte groenten is, wil niet zeggen dat je enkel voorverpakt voedsel moet kopen. Wanneer je weet dat je de groenten binnen een paar dagen op eet, kan je namelijk beter voor onverpakt kiezen! Kies voor verpakte groenten, wanneer je deze later in de week pas gaat opeten. Probeer dus bewust na te denken over je weekplanning. 

Hoe kan ik mindful omgaan met plastic?

Pak het aan door kleine stapjes te nemen. Probeer je af te vragen of het nodig is om een coffee-to go te halen of om een rietje in je drankje te doen. Wellicht is de koffie net zo goed op werk of thuis en je drankje kan je prima zonder rietje drinken. 

Hieronder vind je enkele tips om plastic-vrij bezig te zijn: 

  • Vervang plastic flesjes voor een leuke drinkfles die je niet telkens hoeft weg te gooien. Sommige mensen drinken zelfs hun water uit lege jam-potjes: niks is te gek, wees gewoon lekker creatief! 
  • Schaf een RVS rietje aan zodat je geen plastic rietjes hoeft te gebruiken. Jenna Jambeck, de hoogleraar techniek van de Universiteit van Georgia, stelt dat als je de keuze kan maken geen rietjes meer te gebruiken, je dan meehelpt om onder andere het bewustzijn over plastic in de oceanen te vergroten. Jenna publiceerde een studie waarin voor het eerst werd gemeten hoeveel plastic er per jaar in de oceanen terechtkomt. Naast dat de rietjes bijdragen aan plastic in de zee, komen de rietjes in de neuzen van onder andere schildpadden terecht waardoor ze stikken. Reden genoeg om een setje herbruikbare rietjes aan te schaffen, toch? Op bol.com kan je een setje RVS rietjes bestellen! 
  • Neem je eigen netje/katoenen tas mee tijdens het boodschappen doen. Investeer in een leuke tas zodat je hem met plezier bij je draagt tijdens het boodschappen doen. 
  • Schaf blokken zeep aan in plaats van plastic flesjes zeep. Dit is zowel milieubewust als beter voor je portemonnee omdat je langer met zo’n blok doet! 
  • Sinds kort verkoopt Albert Heijn katoenen brood zakjes die je kunt hergebruiken! Dit betekent dat er dus geen reden meer is om je verse broodjes in een plastic zakje te stoppen 🙂 

Met deze tips moet het je zeker lukken om meer mindful om te gaan met plastic. Wil je weten wat het effect van plastic op je lichaam is? Lees dan het artikel van Psycholoog Ilya.Namens het NiceDay team wensen wij je veel succes! 

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!