koffer-spullen-inpakken-vakantie-ontspannen

De zomervakantie staat voor de deur! Of je nou op vakantie gaat naar een ver exotisch oord, naar het land van herkomst of op de camping in Frankrijk gaat staan, voor velen brengt reizen vaak veel spanning en stress met zich mee. Als je psychische problemen hebt kun je om verschillende redenen enorm opzien tegen de vakantie. Dat is nergens goed voor! We leggen je graag uit hoe je wel ontspannen op vakantie kunt gaan.

Stress voordat de vakantie begint

Vaak willen mensen van alles af hebben op het werk en in het huis voordat ze op vakantie gaan zodat ze na terugkomst een frisse start kunnen maken of simpelweg omdat ze vinden dat hun taken af moeten zijn voordat ze op vakantie mogen. Dit in combinatie met de voorbereidingen voor de vakantie kan ervoor zorgen dat je behoorlijk gestrest en uitgeput voelt/bent wanneer de eerste dag van je vakantie dan eindelijk is aangebroken. Voor sommige mensen is de stress zelfs zo groot dat ze last krijgen van paniekaanvallen, hartkloppingen, hoofdpijn en spierpijn. De vakantie lijkt dan eerder belastend dan ontspannend, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Tips om te ontspannen voor, tijdens en na je vakantie

Hoe kan je dit voorkomen en ervoor zorgen dat vakantie vooral ontspannend is? En hoe zorg je ervoor dat je meer ontspannen thuis komt na een vakantie dan toen je vertrok? Hier enkele tips op een rij:

To do voor de vakantie

  • Begin ruim van tevoren met het maken van lijstjes van wat er moet gebeuren zodat je niet een dag van tevoren nog langs de drogist moet of zelfs je nog koffer moet inpakken. Neem als het kan een dag voordat je op vakantie gaat al verlof op. De tijd die je hebt om rustig voor te bereiden gaat je later een hoop ontspanning opleveren.
  • Vermijd oververmoeidheid aan het begin van de vakantie, hierdoor kan je prikkelbaarder zijn dan normaal en heb je minder tolerantie voor als iets even niet gaat zoals gepland.

To do tijdens de vakantie

  • Vakantie hoeft niet perfect te zijn! Ook op vakantie kunnen er allerlei dingen tegenvallen. Laat je stemming daardoor niet beïnvloeden maar probeer open te staan voor nieuwe ervaringen en geniet van de dingen die wel goed gaan.
  • Geef je lichaam rustig de tijd om te wennen aan het vakantie-ritme en ga niet direct na aankomst van alles ondernemen. Loop niet te hard van stapel, je lichaam moet hard werken om zich aan te passen aan de nieuwe vakantie-ritme.
  • Maak goede afspraken met je reisgezelschap! Met goede afspraken kan je onnodige stress voorkomen.
  • Ga je op vakantie naar het land van herkomst? Zorg dan voor een goede balans tussen familiebezoekjes en ontspannen activiteiten.

To do na de vakantie

  • Plan een rustige week na je vakantie. Je komt heerlijk ontspannen terug als je weet dat je de week na je vakantie rustig aan weer kan opstarten en kan overschakelen naar het normale leven. Hierdoor kan je dat fijne vakantiegevoel wat langer vasthouden.

Vergeet niet

Geniet met volle teugen van ieder moment van je vakantie. Houd je niet constant bezig met de ‘planning’ en met alles wat je nog wilt gaan doen of eventuele andere problemen die je spelen in je hoofd. Waarom zou je aan dat prachtige witte strand gaan zitten als je er met je hoofd niet bij bent? Wees aanwezig in het hier en nu, vind balans en en houd je morgen bezig met morgen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Faiza

Hi! Ik ben Faiza, psycholoog bij i-psy online. Met behulp van de Niceday app bied ik laagdrempelige hulp. Ik kijk graag samen met jou hoe we de balans in je leven terug kunnen vinden waardoor je zelf weer de regie in je leven ervaart.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!