Liefdesverdriet doet pijn maar het beëindigen van een relatie is soms onvermijdelijk. Na een break-up kan jij je eenzaam voelen maar als je onthoudt dat er anderen zijn die ook iets soortgelijks meemaken voel je je hopelijk iets beter. Er zijn verschillende manieren om over jouw break-up heen te komen maar eerlijk gezegd is er niet één juiste manier om dit te doen. Als je op zoek bent naar advies om jouw gebroken hart te helen, zit je hier bij het goede adres.

De wetenschap

Het hebben van een gebroken hart beïnvloedt jouw dopaminegehalte. Dat is de reden waarom jij je gestrest, angstig voelt of verlangt om jouw ex te zien. Je dopaminegehalte neemt af naarmate de liefde die je ooit hebt gevoeld ‘verdwijnt’ of als iemand het met je uitmaakt. Het is verwarrend omdat je misschien naar iemand hunkert die eigenlijk ‘slecht’ voor je is, maar wetende dat het gedeeltelijk de schuld is van chemische stoffen in je hersenen kan nuttig voor je zijn. Dit betekent ook dat heftig naar iemand verlangen niet een magisch teken is dat je samen moet zijn: het is gewoon je aanpassing van dopamine.

Houd een dagboek bij

Je zult waarschijnlijk een enorme drang voelen om je ex te sms’en of te bellen. Probeer je gevoelens en andere alle dingen die je op dat moment tegen je ex kwijt wilt op te schrijven in plaats van hem of haar een berichtje te sturen. Gun jezelf wat tijd om dit te verwerken. Meestal voelt wat je hebt geschreven niet zo aan als toen je echt boos of verdrietig was en bovendien ontdek je tegelijkertijd meer over hoe je je voelt.

Afleiding

Het is gemakkelijk om gewoon dagen in bed te liggen en het verdriet de controle over je te laten hebben. Natuurlijk heb je tijd nodig om alles wat er is gebeurd te verwerken, maar afleiding is ook een effectieve manier om te genezen. Iets nieuws doen activeert nieuwe en verschillende delen van de hersenen, plus het is een kans om creatief te zijn of zelfs nieuwe mensen te ontmoeten. Het kan genezend werken zijn om iets te vinden dat je graag doet en totaal geen connectie heeft met je ex.

Leer jezelf kennen

Van een break-up kan je veel leren: wat wel werkte in een relatie, wat niet, wat de ander verwachtte en hoe jij hier tegen aan keek. Hoewel de relatie voorbij is, kan het nuttig zijn om te reflecteren op de relatie. Zo maak je ruimte om te groeien. Over liefdesverdriet heen komen maakt je sterker omdat je gedwongen wordt om naar de oorzaak van al het pijn en verdriet te kijken. Het doet inderdaad pijn maar gun jezelf tijd om hier overheen te komen.

Unfollow

Na een break-up is het belangrijk om je ex te ontvolgen op alle social media platformen. Als je sneller over je liefdesverdriet heen wil komen, wil je namelijk niet zien dat je ex veel beter met de break-up omgaat dan jijzelf. Daarnaast geeft social media niet het volledig plaatje weer hoe het daadwerkelijk met iemand gaat, dus deze info kan je op het verkeerde been zetten. Je kan niet op jezelf focussen als je probeert te achterhalen hoe het met je ex gaat via social media. Als je er niet helemaal klaar voor bent om je ex te ontvolgen, overweeg dan om hem of haar te ‘muten’ zodat er geen random posts van je ex verschijnen en je hierdoor volkomen verrast wordt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!