De dagen worden korter en de nachten worden langer. De temperaturen dalen richting het nulpunt en er is amper nog zon. Alleen de gedachten al maakt mij een beetje depressief. En ik ben niet de enige, deze vorm van depressie heeft zelfs een naam, namelijk: seizoensafhankelijke depressie. Een depressie waar je last van hebt tijdens de wintermaanden, maar die weer verdwijnt zodra de dagen langer worden. Ben jij gevoelig voor seizoensverandering? Lees dan snel verder.

Kenmerken
Er is een verschil tussen een winterdip en een winterdepressie. Een winterdip is normaal, en niks om je zorgen over te maken. Een winterdepressie komt overeen met een normale depressieve episode en wordt gekenmerkt door verlies van interesse, energieloosheid, hopeloosheid, concentratieproblemen en veranderingen in leefstijl. Je spreekt van een winterdepressie wanneer je langer dan twee jaar depressieve klachten ervaart tijden de wintermaanden.

Licht
Vaak is de oorzaak van een winterdip of depressie het gebrek aan licht. Buiten wordt het eerder donker, wat je biologische klok verstoort. Daarom moet je dus zelf voor licht zorgen! Zet thuis op tijd de lichten aan en ga naar buiten wanneer het nog licht is. Heb je last van een winterdepressie? Dan is lichttherapie wellicht een uitkomst. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de mensen minder klachten ervaart na lichttherapie (PsyQ, n.b.).  

Ga naar buiten!
Het is koud buiten en dat betekent dat je misschien het liefst de hele dag onder je warme dekentje blijft liggen. Niet doen! Ga tussen 11 en 15 uur even naar buiten, om de nodige zonnestralen op te pikken. Dit kan zelfs zonder felle zon. Dit is nodig om aan je dagelijkse behoefte vitamine D te komen. Een tekort hieraan kan namelijk ook voor energieloosheid zorgen.

Sporten
Vind jij het ook extra moeilijk om naar de sportschool te gaan in de winter? Begrijpelijk, maar geef niet toe! Sporten heeft namelijk een positieve invloed op je gemoedstoestand (link artikel). En daarvoor hoef je niet perse zwaar te trainen, maar yoga doet ook zijn werk. Uit een onderzoek onder studenten blijkt namelijk dat studenten die aan yoga doen minder last hadden van boosheid, depressie, verwarring en spanning (Nets & Lidor, 2003). Vind een sport die bij jou past en go for it!

Te veel slaap
Het is eerder donker, dus waarschijnlijk val je eerder in slaap. Daarnaast is het later licht en is het dus moeilijker om wakker te worden. Dit komt door het hormoon ‘melatonine’, dat aangemaakt wordt wanneer het donker is en dat je slaperig maakt. Echter kan te veel slaap een depressie verergeren. Structuur is belangrijk bij een depressie, dus zet je wekker en kom op tijd je bed uit.

Gezond eten
Koekjes, cake en chocolade: heerlijk, maar ook heel gevaarlijk als je niet lekker in je vel zit. Suiker wordt door je hersenen gezien als beloning en het geeft je een verzadigd gevoel. Hierdoor wil je meer, wat uiteindelijk kan leiden tot overeten. En hierdoor zal je je uiteindelijk juist rotter voelen.

Socializen
Wanneer jij niet zo lekker in je vel zit heb je minder behoeften aan mensen om je heen. Toch voelt het fijn als je eenmaal je verhaal kwijt bent aan je vrienden of familie. Niet alleen de sociale interactie laat je beter voelen, maar ook de kwaliteit daarvan. Omring jezelf dus met mensen die je een positief gevoel geven en neem de tijd voor ze.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!