Terwijl ik naar buiten kijk en de zon onder zie gaan, denk ik aan deze week. Het was een moeilijke week of eigenlijk waren de afgelopen weken heel erg moeilijk. Zoals ik al eerder in een blog schreef, ben ik gestopt met antidepressiva. Het was mijn eigen keuze omdat ik het niet meer wilde slikken en omdat ik het niet meer nodig had. Dat dacht ik tenminste, want de afgelopen weken twijfel ik toch of ik niet dat pilletje nodig heb om o.a. zonder huilbuien de week door te komen. Of moet ik de serotonine ergens anders vandaan halen?

Alles komt binnen

Zonder antidepressiva en dus zonder chemische deken is alles voelbaar. Echt álles. Het kan in beginsel geen kwaad, maar als het meer tegen het lijden aan gaat zitten, dan moet er wel actie ondernomen worden. 

Die actie kan dus zijn: opnieuw antidepressiva gaan slikken óf ergens anders ‘natuurlijke’ serotonine vandaan halen. De eerste optie is zeer verleidelijk, maar aan de andere kant wil ik er niet meer aan beginnen. Niet omdat ik me ervoor schaam om het te slikken, maar ik voel nog steeds veel weerstand. Optie twee blijft over: ‘natuurlijke’ serotonine ergens vandaan halen. 

Optie twee: serotonine

Serotonine is een stofje dat in je hersenen wordt gemaakt, dus eigenlijk bezit je het al. Alleen is het stofje niet in de juiste hoeveelheid aanwezig als je last hebt van een depressie. Hierdoor voel je je somber. Maar er zijn dus manieren om je serotonine op een natuurlijke manier te verhogen. 

Een manier kan sporten zijn. Als je bijvoorbeeld een halfuurtje gaat hardlopen, maken je hersenen serotonine aan waardoor je je beter gaat voelen. Het is alleen niet zo dat het daardoor opgelost is. Je zou vaker moeten gaan hardlopen om het effect ervan te merken. Het hoeft natuurlijk geen hardlopen te zijn, een andere sport kan ook. Ik had zelf het plan bedacht om weer te gaan hardlopen en om te gaan boksen. Dat laatste heb ik maar liefst één keer gedaan, maar omdat ik daarna eigenlijk geen verschil voelde in mijn gemoedstoestand, heb ik het opgegeven. 

Nu ik dit zo schrijf denk ik, why Ghyta? Je bent normaal geen opgever. Maar ik werd overmeesterd door depressie. Depressie kan er dus voor zorgen dat je opgeeft en hoe zwaarder hij is, hoe moeilijker het is om ertegen te vechten. 

Dus ik bedacht een andere manier om natuurlijke serotonine aan te maken: socializen. Er valt voor mij genoeg te socializen want ik ben net verhuisd en gestart met een master. En ik moet zeggen dat het goed werkt. Ik vergeet daardoor even wat er allemaal in mijn hoofd afspeelt en de daarbij behorende somberheid. 

Ook helpt het om samen met vrienden te eten. Op die manier eet ik gezond, sla ik geen maaltijden over én vergeet ik even hoe ik me voel. Het fijne is ook dat ik dan niet per sé hoef te praten over hoe slecht ik me eigenlijk voel. In plaats daarvan kan ik praten over wat luchtigere onderwerpen. 

In goede en slechte tijden

Maar als er dan een einde komt aan de gezelligheid en de vriend of vriendin weggaat, dan valt de depressiedeken weer over mij heen. De valkuil waar ik vervolgens in val, is het niet vragen om de steun die ik nodig heb. Het gebeurt me keer op keer weer. Ik weet dat ik niet alleen voor gezellige dingen bij hen kan aankloppen, maar ook voor de momenten waarop het slecht gaat. Op zo een moment vraag ik mijzelf af, waarom doe je dat dan niet? En tot nu toe heb ik daar nog geen antwoord op. Misschien moet ik het gewoon een keer écht doen, en dan ervaren hoe het is zodat ik weet dat ze er echt zijn en mij serieus nemen. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan? Kortom, de top van de berg is nog niet in zicht. Er zijn nog een heel wat obstakels die ik moet trotseren voordat ik de vlag van overwinning kan plaatsen. 

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!