doelen en emoties

Er zijn verschillende soorten emoties, zijn opgedeeld in de volgende zes; angst, afschuw, verbazing, verdriet, vreugde en woede. Deze basisemoties zijn universeel, dat betekent dat over de hele wereld deze emoties hetzelfde zijn. Emoties hebben invloed op het streven van jouw welzijn. Positieve emoties herstellen en handhaven de natuurlijke en gezonde balans van je lichaamsfuncties. Negatieve emoties verstoren het balans. Het stimuleren van positieve emoties zorgt dat je dingen positiever kan bekijken en informatie beter onthoudt.

Streven naar doelen
Het voelen en aanvaarden van emotie, geeft je aanzet om in beweging te komen. Ieder mens streeft namelijk naar zijn wensen en probeert de kloof tussen zijn wens en werkelijkheid te overbruggen. Deze kloof bestaat uit doelen, verlangens en verwachtingen. Als de werkelijkheid hiermee overeenkomt, ervaren we sterke positieve gevoelens. Met werkelijkheid wordt bedoeld of het haalbaar is voor de persoon, vraag je niet teveel van jezelf. Als de kloof tussen werkelijkheid en onze doelen, verlangens en verwachtingen groot is, ervaren we meer negatieve gevoelens. Dit komt doordat het lastig is om je wens te realiseren, je moet vaak veel moeite doen zonder resultaat. Door haalbare doelen op te stellen zul je merken dat je positieve emoties zult hebben. Deze emoties helpen je met het proces van je wens, de ontwikkeling van jezelf en de haalbaarheid van je doelen.

Gezondheid
Emoties hebben dus invloed op hoe je doelen kan realiseren. Emoties hebben ook invloed op je gezondheid, vooral hoe deze tot uiting komen. Negatieve emoties komen tot uiting als transpireren, hartkloppingen en/of trillen. Deze lichamelijke uiting zijn een reactie op stress. Minder merkbaar zijn de interne gevolgen, als; darmklachten, verstoring van je bloeddruk en bloeddoorstroming. Deze reacties en verstoringen kunnen lang na de emotionele gebeurtenis blijven. Hierdoor blijft de gezonde balans van je lichaam verstoord. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de invloed van positieve emoties op je gezondheid. Er is bewezen dat je door positief denken ook creatiever kan denken. Je maakt namelijk creatieve verbindingen aan. Door deze verbinding ga je positiever naar zaken krijgen, waardoor je ook beter gaat voelen.

Er is geen verandering van duisternis naar licht,
van stilstand naar beweging, zonder emotie”
– Carl Gustav Jung.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!